Vinklubbar

Nätvinhandlare åtalas

Idag väcktes åtal mot nätsajten Handlavin.se, en av flera näthandelsaktörer som IOGT-NTO polisanmälde 2011. IOGT-NTO välkomnar åtalet men menar samtidigt att problemet är betydligt större än en enskild aktör.

– Att en del av vår anmälan går till åtal är väldigt bra och visar på det vi sagt hela tiden. Vi har ett detaljhandelsmonopol i Sverige och det gäller oavsett om man får för sig att starta alkoholförsäljning via en fysisk butik eller på nätet, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Problemet är dock inte löst med detta.

– ­Handlavin.se har ett annat upplägg än de övriga. Hela kedjan sköts från det svenska företaget och Peder Molin har själv direktkontakt med kunderna. Om han blir fälld, medan de övriga bolagen vi polisanmälde frias så har vi inte kommit någonstans, säger Linda Engström, kommunikations- och påverkanschef på IOGT-NTO.

Hon tycker att läget är mycket problematiskt.

– Jag vet ju inte hur Peder Molin tänker, men om han handlat i god tro och varit övertygad om att han ägnat sig åt laglig verksamhet och sedan fälls har vi ett verkligt rättsosäkert läge. Det är inte rimligt att det ska vara oklart vad som är lagligt eller inte, varken för kunder eller förmedlare. Vi måste få en ny lagstiftning som slår fast att vi har ett detaljhandelsmonopol och som bara tillåter privat införsel i dess rätta bemärkelse. Vi sätter vårt hopp till snabbutredningen, säger hon.

Senare i sommar kommer utredningen att presentera sina resultat. Förhoppningsvis visar den hur lagstiftningen kan ändras för att förtydliga skillnaden mellan kommersiell försäljning av alkohol över nätet och privatimport.

– Att privatimportera sin egen alkohol är inget vi har något emot, däremot blir det ett problem när företag med vinstintresse startas som sysslar med fullskalig försäljning och gömmer sig bakom begreppet privatimport. Vi hoppas att den här utredningen kan tydliggöra gränserna och se till att den alkoholpolitik vi är överens om faktiskt följs, avslutar Anna Carlstedt.

Mer från Accent