Narkokoll – Dödsdrogen GHB

Grafik: Mathias Lövström

GHB, gammahydroxibutyrat eller gammahydroxismörsyra, är en substans som finns naturligt i de flesta av kroppens vävnader. Som missbruksmedel förekommer GHB oftast som en klar luktfri vätska som dricks. Drogen doseras med hjälp av korken på en PET-flaska. En till två korkar är en normaldos. GHB är lätt att överdosera och en överdos kan leda till andningssvårigheter och död.

Sedan slutet på nittiotalet har flera uppmärksammade dödsfall inträffat i Sverige på grund av att personer överdoserat GHB.

GHB narkotikaklassades i februari år 2000. Därefter ersattes drogen till viss del av GBL som omvandlas till GHB i kroppen. GBL har ännu inte narkotikaklassats.

GHB är en relativt ovanlig drog i Sverige. Den förekommer oftast i Västra Götaland, Uppsala och Västernorrland. På grund av att GHB är så pass sällsynt är det svårt att bedöma hur tillgängligheten utvecklas.

Ett antagande som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, gör utifrån beslagsstatistiken är att tillgängligheten minskat något under 2000-talet.

Tullen står endast för en procent av de beslag som gjorts av drogen sedan den narkotikaklassades. Detta tyder på att GHB åtminstone delvis tillverkas i Sverige.

Joanna Wågström

Mer från Accent