fentanyl

Myndigheterna vill åtala fler för fentanyldöd

Under 2016 dog 80 svenskar med drogen fentanyl i kroppen. Åklagarmyndigheten vill nu se fler åtal mot de som säljer den syntetiska drogen. Läs också Accents reportage från i våras.

Allt fler dör av den syntetiska drogen fentanyl. För att hejda ökningen vill nu åklagarmyndigheten att säljarna ställs inför rätta genom att man väcker åtal för vållande till annans död.

– Om man lagför personer som ägnar sig åt det här kan man tänka sig att spridningen minskar vilket i sin tur skulle kunna göra att dödsfallen minskar, säger Mikael Carlsson, Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm, till Sveriges Radio.

I våras skrev Accent om nätdrogerna i ett längre reportage. Där presenterades siffror från Rättsmedicinalverket som visar att 130 personer dog med NPS, nya psykoaktiva substanser, i kroppen under 2016. 80 av dem hade varianter av fentanyl i kroppen.

– Nivån av NPS-positiva fall var i princip på samma nivå som för 2015, men andelen fentanyler är ju betydligt högre än 2015 då 36 fall med fentanyl hittades, kommenterade då Gisela Pettersson, specialistläkare i rättsmedicin vid Rättsmedicinalverket i Accent.

Veronica Andersson.
Foto: Anna Rehnberg

Droger som säljs via internet är svåra att komma åt. Drogerna tas fram i laboratorier och genom att ändra någon molekyl kan tillverkarna kringgå förbud snabbare än lagstiftningen hinner med.

En av de 80 svenskar som dog med nätdrogen fentanyl i kroppen 2016 var Adam Berglin, 22 år. Accent träffat hans mamma Veronica Andersson som berättade familjens historia.

Mer från Accent