Cannabis

Kritik mot MP-ledamot som vill prata legalisering

Anders Schröder, tidigare drogpolitisk sekreterare på UNF och numera ledamot i riksdagen för Miljöpartiet har öppnat upp för diskussion om legalisering av cannabis.

Anders Schröder, riksdagsledamot för Miljöpartiet, tycker att det är dags att tänka om kring Sveriges restriktiva narkotikapolitik och har därför bjudit in riksdagen till ett seminarium om legalisering av cannabis, som han anordnar. Detta har mötts av kritik både från medlemmar i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, och justitieministern.

Varför vill du diskutera legalisering av cannabis?
– Vi vet att konsumtionen av narkotika har ökat de senaste decennierna, de kriminella gängen som livnär sig på att sälja cannabis har blivit mer våldsamma. Vi vet också att tillgängligheten av droger har ökat. Vi vet också att droger har blivit billigare. Vi har prövat en viss politik under en rätt lång tid. Om den inte har fungerat så måste man vara beredd att fråga sig själv: gör vi någonting fel här?

Men just detta kritiseras av justitieministern som bemötte Schröders förslag med att säga att legalisering inte kommer lösa några problem.
– De länder som har öppnat upp för den här typen av legaliseringstänkande, de har snarare fått ännu större problem sedan. Eftersom en större grupp provar narkotika, får problem med cannabis och sedan går vidare till annan typ av narkotika. Jag skulle nog säga att den linje vi har valt är den mest effektiva, säger justitieminister Morgan Johansson till sverigesradio.se
– Jag vet inte var han får den statistiken ifrån, eller vilken forskning han har tagit del av. Men det ligger inte i linje med den forskning jag har läst, säger Anders Schröder.

Isabelle Benfalk, ordförande i UNF, tycker att ens öppna upp för samtal om legalisering är osolidariskt.
– Sådan retorik för man när man tycker att ens egen rätt att använda droger någon gång ibland går före andras rätt att leva. Om vi legaliserar cannabis kommer fler behöva vård för sitt missbruk. Men den kostnaden tar man sällan i beaktning. Och det är ju inte som att man är villig att ge missbruksvården mer pengar, säger hon.

Du har jobbat på UNF som drogpolitisk sekreterare. Höll du någonsin med om UNF:s restriktiva drogpolitiska linje?
– Jo, det får man väl ändå säga att jag gjorde. Jag var nykterist under en period i mina tonår. Jag tycker fortfarande att mycket av det UNF gör är bra, säger Anders Schröder.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer