Motion kan reparera hjärnskador hos personer med FAS

Ny forskning visar att regelbunden motion kan hjälpa till att reparera hjärnskador hos personer som har utsatts för alkohol när de var foster. ”Hjärnan är ju inte statisk bara för att man har en alkoholskada”, säger Katarina Wittgard, ordförande i FAS-föreningen.

Foster som utsätts för alkohol under graviditeten kan drabbas av fetala alkoholspektrumstörningar, FASD. Vissa av dessa personer får även underdiagnosen fetalt alkoholsyndrom, FAS.

Forskare vid University of Victoria i Kanada har nu visat att de här personerna kan bli hjälpta av att motionera, även i vuxen ålder, skriver Bclocalnews.com. Orsaken är att motion leder till att det produceras mer nya celler i hjärnan och att den kognitiva kapaciteten ökar, enligt professor Brian Christie.

I en av sina studier har han låtit barn med FASD spela speciella datorspel som testar den kognitiva förmågan samtidigt som de får cykla på en motionscykel.

Katarina Wittgard, ordförande i FAS-föreningen, tycker att de nya forskningsrönen är intressanta.

– Motion kan ju alla ägna sig åt. Det stämmer ju säkert att vi alla har nytta av motion, och personer med alkoholskador skiljer sig ju inte från andra människor i det avseendet så de har ju också en potential att förbättra sina förutsättningar. Hjärnan är ju inte statisk bara för att man har en alkoholskada, säger Katarina Wittgard till Accent.

I dag får vissa personer med FAS medicinering i form av centralstimulering, men det hjälper inte alla.

– Men något som alla mår bättre av är att omgivningens förståelse för problematiken ökar – det gör att man fungerar bättre, säger Katarina Wittgard.

Hur många svenskar som har FASD eller FAS finns det inga siffror på.

– Men studier från andra länder menar att minst 1 procent av alla barn är påverkade i någon form av alkohol under graviditeten, det vill säga har FASD. Och av dess är det en del som borde få diagnosen FAS.

I Sverige handlar det om några hundra barn om året som borde få diagnosen FAS, enligt Katarina Wittgard. Men långt i från alla får dock någon diagnos.

– Det här är en väldigt dold funktionsnedsättning, både för den enskilde och för samhället i stort, säger Katarina Wittgard.

Jenny Stadigs

Mer från Accent