I dag får inte polisen göra rutinmässiga knarktester på bilförare. Det här vill riksdagsledamoten Gustav Nilsson (M) ändra på. ”Tidigare var det krångligt att testa, men i dag finns det möjligheter att få snabbt svar via salivtester”, säger han.
När det gäller alkohol får polisen göra rutinkontroller och testa förare utan föregående misstanke.
– Jag vill att vi ska införa ungefär samma modell även för narkotikatester, säger Gustav Nilsson.
Polisens arbete mot alkohol i trafiken har sparat många människoliv, och Gustav Nilsson anser att det är på tiden att polisen ges möjlighet att jobba på samma sätt för att förhindra narkotikarelaterade olyckor och dödsfall i trafiken.
– Det är väldigt många som kör runt narkotikapåverkade på våra vägar. Det är förfärligt och vi måste göra något åt det.
I dag får polisen testa om förare är narkotikapåverkade om det finns en misstanke, men den möjligheten är inte nog, anser Gustav Nilsson.
– Om polisen upptäcker någon som beter sig märkligt så kan de testa personen, men det är inte alltid narkotikapåverkan märks så tydligt, trots att personen är en stor fara på vägarna. Genom rutinmässiga kontroller så kan man förhoppningsvis hitta fler.
Tidigare har det saknats lämpliga testmetoder, men i dag är det möjligt att använda salivtest för att upptäcka om föraren använt narkotiska preparat, enligt Gustav Nilsson. Han har därför skrivit en motion till riksdagen om att den nuvarande lagstiftningen bör ändras.
– Jag hoppas att frågan utreds.
Tror du att det kommer att bli någon lagändring?
– Det ligger i tiden, så jag är nästan övertygad om att polisen kommer att ges större möjlighet att upptäcka de som åker omkring med narkotiska preparat kroppen inom några år. Det här är ett växande problem som vi måste vi göra något åt. Man kan jobba för en lagändring på många olika sätt, och det tänker jag göra, säger Gustav Nilsson.
Jenny Stadigs