ålderskontroll

Kamera kan ta över ålderskontrollen

I ett pilotprojekt ska ansiktsigenkännande mjukvara användas för att åldersbestämma den som vill köpa alkohol i brittiska matvaruaffärer.

Under 2019 kommer man vid vissa brittiska mataffärers självbetjäningskassor få sin ålder verifierad av ett program som granskar ens ansikte istället för av butikspersonal. Detta rapporterar The Telegraph.

Det är ett amerikanskt företag som ligger bakom tekniken. De kommer att bygga in en kamera på de självbetjäningsmaskiner som finns på brittiska mataffärer så som Asda och Tesco. Kameran ska sedan uppskatta kundens ålder när denne vill köpa alkohol eller cigaretter. Förhoppningen är att detta ska minska behovet av att låta personal kontrollera kundernas ålder.

Kamerorna ska inte spara någon information om kunderna enligt tillverkaren. Kunder som handlar i vanliga kassor kommer också kunna bevisa sin ålder genom att registrera sig med bild och ID i en app i förhand.

Matkedjan Tesco har tidigare använt sig av ansiktsigenkänning vid kassorna för att kunna rikta reklam till sina kunder utifrån deras ålder.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer