Kustbevakningen

Minskat sjöfylleri efter lagskärpning

Sedan sjöfyllerilagen trädde i kraft sommaren 2010 har sjöfylleriet minskat. Det menar Kustbevakningen, som hittills i år har gjort 2 400 kontroller. 93 personer har dömts för sjöfylleri.

Sommar och båtliv går hand i hand. Men under semestern finns det en del fritidsbåtförare som tar sig ett glas för mycket och ändå sätter sig bakom rodret.

Under de senaste sex åren har närmare 500 personer dömts för sjöfylleri eller grovt sjöfylleri, med en gräns på 0,2 respektive 1,0 promille.  I samband med att promillegränsen skärptes 2010 så genomförde Kustbevakningen 3 240 kontroller. 290 personer anmäldes för sjöfylleri.

I år har 2 400 kontroller genomförts. 93 personer har dömts eller är misstänkta för sjöfylleri. En avsevärd procentuell minskning sedan 2010 alltså.

Nu talar Kustbevakningen om en beteendeförändring gällande alkohol på sjön. Det tycks bli vanligare att någon i sällskapet håller sig nykter för att köra övriga hem och fler väljer att stanna kvar vid gästbryggorna efter att de har druckit.

Sjöfyllerilagen gäller främst stora båtar med en längd på över 10 meter och som kan framföras i minst 15 knop.

Färre kontroller har gjorts på senare år – och färre åker fast. Förra året anmäldes 80 fylleribrott, vilket är lägst hittills.

Mer från Accent