Drugnews

Ministern för hemkörning av alkohol

Systembolaget vill köra hem alkohol till dörren, vilket mött visst motstånd. Men nu är även ansvarig minister för planerna. ”Jag stöder ett försök i provområden, men ålderskontrollen måste fungera”, säger Maria Larsson (KD) till Drugnews i samband med att hon praktiserade i en systembutik på Gotland.

Frågan om hemkörning lanserade Systembolaget i vintras för att erbjuda ökad service i en tid när fler handlar via nätet, men även svara upp mot privata sajter som i en juridisk gråzon kränger alkohol.

Men flera är skeptiska till hemlevererans av alkohol, vilket inte ryms inom det statliga monopolets nuvarande uppdrag. Därför beslutade socialdepartementet att snabbutreda frågan.

– Den bereds fortfarande, vi får se när regeringen kan fatta beslut. Men jag har inget emot att hemleverans prövas i några områden. Sen får det utredas om det blir negativa konsekvenser, konsumtionen får exempelvis inte öka, säger Maria Larsson.

Även tidigare kritikern Lena Hallengren, vice ordförande (S) i riksdagens socialutskott, är nu ”försiktigt positiv” till hemkörning från Systembolaget. Partiet har inte satt ned foten ännu, men hon uppger för Drugnews att hon tycker sig fått gehör för sina tidigare farhågor om att bland annat ålderskontroll kan bli svårt att sköta.

Kontroll av mottagarens ålder, nykterhet och langningsrisk ska det företag göra som får i uppdrag att leverera dryckerna. Utkörning är tänkt fördröjas ett par dagar efter nätbeställning. I Norge körs alkohol hem sedan tio år och uppges fungera utan problem.

Barn- och äldreminister Maria Larsson praktiserade i lördags en timme i systembutiken på Österväg i Visby, en av öns tre butiker. Hon fick arbetskläder, skyddskor och en liten namnbricka med texten ”Maria praktikant” och information om att kolla leg och prata med kunderna för att bedöma att de inte är påverkad, innan hon gick ut i butiken.
Normalt frågar systembutiker efter ID om kunden ser ut att vara yngre än 25 år. Men i Visbybutiken uppmanas medarbetarna att kolla kunder upp till 30 år och har hittills haft prickfritt vid internkontroller, berättar stolt butikschefen Markus Wahlgren som visade ministern runt i butiken och hjälpte henne i kassan.

– En stjärnbutik alltså, hoppas jag inte förstör statistiken, säger Maria Larsson.

En kund ministern kollar ålder och tar betalt av är Henning von Schulman, som bott i Danmark flera år. ”Jag har saknat Systembolaget och det stora sortimentet”, säger han. Och öbon Somar Al Nahes, som föredrar lokaltillverkade produkter, visar ministern det gotländska öl hon köpt.
Systembolaget är populärt hos befolkningen, åtta av tio gillar idag monopolet. Lokaltillverkat och ekologiskt säljer mer, så även alkoholfria drycker.

– Det är fantastiskt att så många gillar detaljhandelsmonopolets service och samtidigt att företaget klarar sitt alkoholpolitiska uppdrag, säger Maria Larsson.

Efter ett pass i kassan berättar Maria Larsson för Drugnews att det är mycket att hålla ordning på, flera olika märken och varor. Hon tycker arbetskollegorna är skickliga att ge dryckestips till olika maträtter.

– Maria är också duktig, kanske ett sommarvik i butiken hemma i Gnosjö skulle passa, skojar presschefen Lennart Agén som är med vid praktikbesöket.

Drugnews/Sven Liljesson

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer