Miljöpartiet för men ändå emot gårdsförsäljning

Miljöpartiet ska verka för att gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas, dock inte direkt till kunderna. Det bestämdes på kongressen i helgen. Detta trots att de rödgröna lagt en gemensam motion till riksdagen om att gårdsförsäljning av alkohol inte borde tillåtas.

– Jag blev jätteförvånad och besviken. Vår gemensamma syn inom det rödgröna är att gårdsförsäljning av alkohol ska fortsätta vara förbjudet, säger vänsterpartiets riksdagsledamot Egon Frid som är ordförande i riksdagens nykterhetsgrupp.

Men enligt Miljöpartiets alkoholpolitiske talesman Thomas Nihlén är partiet fortfarande emot gårdsförsäljning av alkohol.

– Jag och partistyrelsen har inte ändrat uppfattning från den motionen. Bara risken att Systembolagets monopol kan komma att hotas av gårdsförsäljning gör att vi vill avstå från gårdsförsäljning, säger han.

Trots det beslutade kongressen att Miljöpartiet ska verka för att inom Systembolagets strukturer tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Samtidigt röstade kongressen nej till direktförsäljning av alkohol till kund vid gårdarna.

Vad innebär det här?

– Vi vill hitta ett sätt att sälja egenproducerad alkohol inom Systembolaget, exempelvis genom att man kan beställa öl eller vin på gården när du är där och sedan betala och hämta på Systembolaget. Men man ska inte kunna köpa och ta med sig öl, vin eller sprit direkt från gården.

Men man kan väl redan idag köpa lokalproducerade produkter på Systembolaget?

– Det är inte så ovanligt att det blir sådana här tvetydigheter efter en kongress. Ibland fattar kongressen beslut utan att ha all kunskap. Men min uppfattning är i alla fall att vi inte ändrat ställning i frågan.

Men frågan om gårdsförsäljning splittrar inte bara de rödgröna och Miljöpartiet.

Inom alliansen finns det skilda uppfattningar om huruvida alkohol ska få säljas vid svenska gårdar.

Centerpartiet vill tillåta försäljningen och presenterade nyligen gårdsförsäljning som en dröm för Sverige i en av sina valbroschyrer. Moderaterna är också för medan man inom Folkpartiet inte har tagit ställning ännu. FP bestämde på sitt landsmöte att de skulle skjuta upp diskussionen tills den rättsliga prövningen av Finlands gårdsförsäljning är avgjord.

Kristdemokraterna är emot gårdsförsäljning men har valt att inte diskutera frågan formellt förrän utredningen är klar. Kommer utredaren fram till att försäljningen är förenlig med monopolet kommer partiet att ansluta sig till sina vänner i alliansen i frågan.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna säger nej till gårdsförsäljningen eftersom de ser den som ett hot mot Systembolagets monopol.

– Vi har lyckats få alkoholfrågan att bli en folkhälsofråga i Sverige och vi är på god väg att lyckas med det inom EU. Men diskussionen om gårdsförsäljning håller på att göra alkoholen till en näringspolitisk fråga och nu hakar även Miljöpartiet på det, säger Egon Frid.

Joanna Wågström

Mer från Accent