Studenten

MHF: Bort med alkoholen från studentflaken

Studenten ska vara ett fint minne för livet. Med lastbilsflak med berusade ungdomar i trafiken är dock risken stor att alla inte kommer helskinnade till festen. Det vill MHF ändra på. Södertälje är ett föredöme.

Skolavslutningen närmar sig och snart kommer studenter över hela landet att fira att gymnasietiden är över. Många börjar firandet på ett lastbilsflak. Öl, både för att dricka och för att spruta över såväl varandra som förbipasserande, är inte helt ovanligt förekommande på flaken. Det här vill Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, ändra på, enligt tidningen Motorföraren.

– Det är alkoholen vi vill komma åt. Inte studentflaken, säger MHF:s vd Göran Sydhage, till Accent.

Bakgrunden är att det skett ett antal olyckor med studentflak. Att studenterna överhuvudtaget får åka flak beror på att de kan beviljas undantag från reglerna som säger att det inte är tillåtet att transportera personer på lastbilsflak. Ekipaget ska vara anmält i förväg och följa en bestämd färdrutt.

Att färdas på ett lastbilsflak hör inte till de säkraste sätten att transportera sig på. Är man dessutom onykter och trängs med många andra personer ökar risken. Det som skulle bli ett fint minne för livet kan snabbt förvandlas till en katastrof.

MHF:s strategi är att kontakta alla kommuner.

– Första steget är att våra regioner skriver till kommunerna i deras område och kollar vilka regler som gäller. Förhoppningsvis väcker vi redan då en tanke hos kommunerna, säger Göran Sydhage.

I nästa steg ska MHF hitta en strategi för att agera.

– Man får inte dricka alkohol i parker, men tydligen på lastbilsflak. Det tycker vi är konstigt. En annan märklig företeelse är studenternas champagnefrukostar. Hur kan det då plötsligt vara tillåtet att dricka alkohol var som helst? Det är sådant vi vill komma åt. Vi tycker att det är ett kommunalt ansvar att ha en linje i frågan, säger han.

En del kommuner arbetar redan med frågan. Göran Sydhage nämner Södertälje som ett föredöme.

– Ja, vi jobbar med säkerhet, trafik och nedskräpning. Vi gör det mest för att ingen ska ramla av flaken, säger Ninos Jacobsson, som arbetar med markupplåtelser på offentlig plats i Södertälje.

Han berättar att lättöl kan ingå i hyran av lastbilsflaken.

– Det finns företag som erbjuder att backar med lättöl följer med flaket. Ölen är avsedd för att ”vaskas” (hällas ut). De stänker ned varandra och både öl och burkar hamnar på kommunens mark. Det beteendet vill vi få bort, säger han.

Sedan fyra år tillbaka har Södertälje en strategi man jobbar med.

– Vi har möte med alla rektorer och alla elevråd. På mötena är polisen och även bussföretaget Nobina med. Busstrafiken påverkas ju ganska mycket när studentflaken åker runt i stan, säger han.

Ninos Jacobsson är mycket nöjd med polisens insats.

– De är väldigt tydliga mot ungdomarna med att de inte vill förstöra deras dag utan att de tänker på säkerheten och att det ska bli en fin dag, säger han.

De regler som gäller i Södertälje är att en flakanmälan måste göras i förväg till Ninos Jacobsson, ingen alkohol får förekomma på flaket. Av anmälan ska framgå vem som kör lastbilen och vem som är flakvärd. Ska fler än 25 personer åka på flaket måste två flakvärdar följa med. Flakvärdarna ska vara fyllda 25 och har till uppgift att kontrollera nykterheten och beteendet på flaket.

– Det kan bli sura miner från en del elever, men vi har mötena med dem redan i april så att de hinner smälta informationen. Innan det är dags brukar de ha accepterat tanken. När avslutningen närmar sig brukar jag få många mejl med frågor om vad som gäller. Då är de angelägna om att göra rätt, säger Ninos Jacobsson.

Södertäljeborna tycker att situationen blivit bättre.

–  Jag tycker att det har blivit mycket bättre och vi märker att medborgarna också tycker att det är bra. Det är många som kommer fram och säger att vi gör ett bra jobb med ungdomarna, säger Ninos Jacobsson.

Mer från Accent