Mexikan gripen efter 1 500 mord

DRUGNEWS. Mexikansk polis har gripit ”El Diego”, fruktad ledare för La Linea, en grupp med beställningsmord som affärsidé. Han har nu erkänt att han beordrat omkring 1 500 mord de senaste tre åren, främst åt Juarez-kartellen i delstaten Chihuahua vid gränsen till USA.

Mexikanska regeringen hade utlovat en belöning på motsvarande cirka en miljon kronor för tips som gjorde att han kunde gripas i fredags, rapporterar flera medier.

”El Diego”, eller Jose Antonio Acosta Hernandez, 33 år, var tidigare polis, men lejdes 2008 av Juarez-kartellen för att hindra dess fiende Sinaloa-kartellen att ta över kontrollen över smugglingen via staden Ciudad Juarez till USA. En av de mest lukrativa korridorerna i transittrafiken av droger, människor och vapen.

Ex-polisen hade byggt upp en liga av hårdföra, tidigare kollegor – kallad ”La Linea” – som fanns på båda sidor om gränsen.

Ligan utförde mord åt den som betalade. Första steget i arbetet för Juarez-kartellen var att sätta upp affischer och banderoller med uppmaning till korrumperade poliser som arbetade för Sinaloa-kartellen att växla sida. Annars skulle de dödas.

Merparten av de 1500 mord hans gäng ligger bakom har drabbat poliser, tjänstemän i rättsapparaten, medlemmar i konkurrerande ligor eller i sitt La Linea som han inte längre litade på. Men han erkänner att människor som inte haft något med smuggling eller striderna att göra har drabbats.

Exempelvis 15 ungdomar på en födelsedagsfest och medarbetare på USA:s konsultat ifjol i Ciudad Juarez, då även en amerikansk medborgare dödades som var gift med ett av offren. Nu vill åklagare i USA förhöra Hernandez med anledning av de morden.

Polisen misstänker också att Hernandez låg bakom en bilbomb i Ciudad Juarez som krävde fyra liv. Dådet var det första i sitt slag i Mexiko med bilbomber och tog våldet upp till en ny nivå.

Gripandet av Jose ”El Diego” Hernandez är ett allvarligt bakslag för La Linea och Juarez-kartellen, men knappast mer.

• Ciudad Juarez är den för drogrelaterat våld och kriminalitet värst utsatta staden i Mexiko. Staden gränsar till El Paso i Texas. Ifjol mördades cirka 3 000 personer i Juarez. I Mexiko har över 40 000 människor avlidit i strider mellan knarkkarteller och mexikanska staten sedan president Felipe Calderon kraftigt ökade insatser mot organiserade brottslighet från slutet av 2006.

Drugnews/BC-SL

Mer från Accent