Fylleri och våldsbrott ökar åter i samband med studentfester i Stockholmsområdet. Flera hundra fester återstår, men brottsanmälningar är redan i nivå med fjolåret siffror. Trafikpolisen oroas över olycksrisker med unga på lastbilsflak i City. I Märsta blev firandet lugnare när elever tilläts dricka alkohol på skolan.
Åter stormar det kring hur hundra tusen avgångselever landet runt ska fira in ”den ljusnande framtid”. I de allra flesta fall blir det en kul tillställning, men för några kan det ibland gå överstyr. Särskilt om alkoholen får dominera.
– Det är ju rena rama ”världskriget” när flaken under tre till fyra veckor snurrar runt vid Sergels torg, det har hänt att lastbilar stannat och studenter har hoppat av för att slåss med studenter från andra delar av staden, säger Christer Baad, chef för Citypolisens trafiksektion i Stockholm, till SR Studio Ett.
Nu vill polisen begränsa studentflakens framfart i city. En tredjedel av flaken är undermåliga ur säkerhetssynpunkt och lastbilarna från förorter kör ofta alldeles för fort för att komma in till Stockholm.
Christer Baad berättar att han själv sett lastbilar köra över 100 km/h med flaket fullt av studenter. Varje år sker det olyckor och det finns ett stort mörkertal eftersom alla inte rapporteras. Han vill få ut lastbilarna från citykärnan och begränsa antalet gator där lastbilarna får köra.
Men efter en kontrovers ifjol då först trafikkontoret ville stoppa studentflaken och politikerna rev upp beslutet, så får ekipagen rulla även i år.
– Det är upp till polisen att kontrollera flakens säkerhet och åkarnas ansvar att följa de lagar och förordningar som gäller. Inga begränsningar för flakens framfart kommer att införas från stadens sida, säger Martin Savén, sekreterare hos trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M), till Drugnews.
Polisen berättar även om oseriösa åkare som pausar sin ordinarie verksamhet under juni och enbart fraktar studenter. Några av dem förser även ungdomarna med sprit och stoppar pengarna i fickan. Varje examenskörning kan ge intäkter på 15 000-20 000 kronor och en del åkare kör fyra – fem turer per dag.
När polisen för några år sedan märkte att det fanns en koppling mellan brott och studentfesterna, så föddes idén om samverkansprojekt med mål att minska våld.
2007 rapporterade 250 våldsbrott mellan mars och juni vid studentfiranden i Stockholm. Efter att särskilda studentpoliser tog kontakt med krögare och elever och informerar, gör tillsyn på varje fest och följer upp, så började brotten minska. Fram till i fjol minskade våldsbrott med hela 75 procent, men nu märks åter en ökning.
I Stockholmsområdet arrangerar 32 krogar i innerstaden total cirka 650 studentskivor under våren, över 200 återstår. Ibland är flera tusen firande ungdomar inne och firar samtidigt i staden. Bråk uppstår i takt med mycket alkohol inmundigas.
Före gångna helgen hade 39 våldsbrott rapporterats (ofta ringa misshandel, exempelvis vid svartsjuka) och 63 berusade ungdomar omhändertagits i samband med vårens studentfester. Det riskerar bli mer än under hela fjolårets studentfester i Stockholm – då anmäldes 46 våldsbrott och 75 fulla unga togs omhand.
Polisen tror att en av anledningarna kan vara att krögarna har upptäckt att studentskivor ger bra intäkter, så nu kör de hela veckorna.
– Dessutom verkar ungdomar bli mer berusade i år än förra året. Vi har varit på krögarna att de måste skärpa sig, de överserverar helt enkelt alkohol och då blir det så här, säger Roger Jansson vid Stockholmspolisens studentkommendering, till Drugnews.
I Märsta norr om Stockholm firade elever vid Arlanda Gymnasiet nyligen den traditionella mösspåtagningen. Cirka 240 elever i avgångsklasserna samlades utanför skolan där de hade fått skolchefens tillstånd att dricka alkohol på området innan en gemensam marsch ekorterade av polis inleddes till en abonnerad restaurang i centrum.
– Jag känner mig lite kluven till att låta eleverna dricka alkohol på skolans område. Men när jag tillträdde som chef för skolan för ett par år sedan så brukade avgångselever supa sig fulla och förstöra skolans lokaler. Efter samtal med eleverna har vi funnit en lösning på problemet: Jag tillåter visst alkoholintag utomhus på skolområdet inför mösspåtagningen. Vandaliseringar inför skolsluten har i princip upphört och vi har fått det lugnare, men det är en knepig avvägning, säger skolchefen Dan Sundblad, till Drugnews.
Men skolledning och polis hade sagt till eleverna att alkohol utanför skolområdet var otillåtet. Polisen hällde ut alkohol för ett tiotal elever, men tycker överlag att de skötte sig bra. Inga incidenter rapporterades i kortegen eller senare på kvällen kopplade till firandet, berättar chefen för närpolisen i Märsta, Pierre Blanc, för Drugnews.
Drugnews/Bruce Clarke