Alkohol

Max tre drinkar på SAS

Efter flera incidenter med berusade passagerare skärper SAS riktlinjerna för alkoholservering.

Vid flera tillfällen förra sommaren fick SAS avbryta flygningar på grund av att överförfriskade passagerare vägrade lyda kabinpersonalens instruktioner. Det skriver Dagens Nyheter. Nu ändrar SAS sina riktlinjer så att personalen kan sätta stopp efter tre serverade drinkar.

– Det har inte funnits några tydliga riktlinjer innan. Förra sommaren hade vi ett antal incidenter där mängden alkohol ställde still problem för de kabinanställda, säger Malin Selander, presschef vid SAS i Sverige, till DN.

Det finns redan regler som säger att man kan bli nekad att gå ombord på planet om man är berusad. De nya riktlinjerna ska bidra till att passagerarna inte blir berusade under flygningen.

Vore det inte enklare att inte servera någon alkohol alls?

– Alkohol finns ju överallt i samhället och där det serveras mat brukar man också kunna få alkohol, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS, till Accent.

Han säger också att riktlinjerna inte är absoluta regler utan något för kabinpersonalen att luta sig mot.

– Det gäller samma regler på planet som på restauranger där det serveras alkohol. Man får inte servera överförfriskade personer. Tre drinkar är inte skrivet i sten. Vår personal gör en bedömning från fall till fall. De är jätteduktiga på det, säger han.

Mer från Accent