Politik

Maria Larsson (KD) vill höja alkoskatten – men M och C tvekar

Ansvarig minister för alkoholfrågor, Maria Larsson (KD), vill höja alkoholskatten senast år 2014 – precis som den borgerliga alliansen lovade inför valet 2010. Men Moderaterna och Centern tvekar. ”Jag ropar inte hej förrän vi är där”, säger Eric Tegnander, ordförande för UNF.

I valmanifestet inför valet 2010 lovade den borgliga alliansen att höja alkoholskatterna under den kommande mandatperioden. Det skulle innebära att alkoholens skadeverkningar minskades och att statskassan skulle få ett tillskott på ungefär 1,1 miljarder kronor, slog man fast.

Men någon höjning har inte skett, och nu kräver Maria Larsson att vallöftet infrias innan det är för sent, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi har en överenskommelse inom alliansen att alkoholskatterna ska höjas och då måste det komma upp i budgetförhandlingarna i höst. Det är sista chansen om vi ska få det gjort under mandatperioden, säger Maria Larsson till tidningen.

Folkpartiet backar upp Maria Larsson i hennes krav, men Moderaterna och Centerpartiet ställer sig tveksamma till en höjning. Som argument mot framhålls framför allt risken för ökad smuggling och gränshandel.

Eric Tegnander, ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, vågar inte spekulera i om det blir någon höjning eller inte.

– Jag hoppas på det, och jag vill tro det, men de lovade det ju redan 2010 och nu har det gått ett tag sedan dess. Därför är det svårt att sia om hur det blir. Jag ropar inte hej förrän vi är där, säger han.

Om alkoholskatterna höjs vet Eric Tegnander dock vad han vill att de extra pengarna i statskassan ska användas till.

– Vi hoppas ju att de pengarna ska gå till rätt saker, och som vi ser det är det till satsningar på ungdomars fritid och på att ge ungdomar möjlighet att fatta egna aktiva beslut om sina alkoholvanor. Dessutom vill vi att alkoholen ska täcka sina egna kostnader.

IOGT-NTO vill se en skatteväxling som innebär att staten höjer skatten på alkohol med 10 procent och lägger den extra miljarden i statskassan på kultur – antingen på att sänka skatten på kultur eller på att öka allmänhetens tillgänglighet till kultur av olika slag.

Kampanjen för den här så kallade vita skatteväxlingen inleddes i Almedalen i år. IOGT-NTO:s argument för den här lösningen är att den inte bara skulle generera stora kulturvinster utan även en stor vinst för folkhälsan, eftersom priset är ett av de viktigaste styrinstrumenten staten har för att påverka alkoholkonsumtionen.

Mer från Accent