Maria Larsson fortsatt ansvarig för alkoholpolitiken

Maria Larsson är numera barn- och äldreminister. Den gamla benämningen äldre- och folkhälsominister är borta.

Maria Larsson (KD) sitter kvar på sin ministerpost och ansvarar över alkoholfrågorna de kommande fyra åren. Fredrik Reinfeldt lovar att regeringen ska jobba för minskad alkoholkonsumtion.

Det presenterades när Riksdagen öppnades igen efter valet och den nya regeringen tillkännagavs.

IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt hoppas att Maria Larsson ska ändra riktning när det gäller alkoholfrågorna under kommande mandatperiod. Enligt henne har regeringen under de senaste fyra åren luckrat upp den restriktiva alkoholpolitiken till förmån för näringsintressen.

Den nya alkohollagen som öppnar upp för att fler ställen kan få serveringstillstånd och frågan om gårdsförsäljning är två exempel.

”Under de närmaste fyra åren önskar jag att regeringen tar ansvar för de ökande alkoholskadorna. Det blir Maria Larssons uppgift att med hjälp av sitt eget kunnande i frågan övertyga resten av regeringen om det som hon, vi och forskarvärlden känner till: Att en solidarisk alkoholpolitik med höga skatter och begränsad tillgänglighet är en förutsättning för det Sverige Alliansen vill ha – ett arbetande Sverige, med trygghet, välfärd och engagemang bland medborgarna” skriver Anna Carlstedt i en kommentar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tog även upp alkoholfrågorna i sin regeringsförklaring. Han pratade om den tydliga kopplingen mellan alkohol och våld och lovade att arbetet med att minska alkoholkonsumtionen ska fortsätta.

– Det finns tydliga samband mellan alkohol, droger och våldsbrott. Den förebyggande satsningen för att minska alkoholkonsumtionen, stoppa narkotikan och inverkan av andra skadliga
droger fortsätter. Det är en insats för ökad hälsa och trygghet i samhället, sade han under sitt tal i Riksdagen.

UNF:s ordförande Vidar Aronsson kommenterade Fredrik Reinfeldts tal med att det var ”briljant” av statsministern att prata om alkovåldet.

– Det enda vi inte riktigt förstår är hur Fredrik Reinfeldts logik är när fler serveringstillstånd ska bli minskat alkovåld. Vi hoppas att det finns en plan och att vi bara är unga och dumma. Vi ser fram emot att bli överbevisade, säger Vidar Aronsson i en kommentar.

Joanna Wågström

Mer från Accent