Vit jul

Mammor tar störst ansvar för alkohol under jul

1 av 10 föräldrar väljer att avstå från alkohol under julen om barnen är med, och 3 av 10 dricker mindre. Främst är det mammorna som tar hänsyn till såväl barn som anhöriga som tar en vit jul.

Majoriteten av föräldrar, 57 procent, till barn mellan 3 och 15 år dricker lika mycket, varken mer eller mindre, oavsett om barnen är med eller ej. Detta trots att hälften av alla föräldrar tror att barnen märker att föräldrarna druckit redan efter ett eller två glas.

Ungefär en tredjedel, 31 procent, dricker mindre, och 11 procent väljer att inte dricka alls när barnen är med. Det visar en undersökning som IOGT-NTO låtit Kantar Sifo göra i anslutning till kampanjen Vit jul. Mona Örjes, ordförande för IOGT-NTO-rörelsen ideell förening, är ändå nöjd.

– Det är goda nyheter, säger hon. Vi har arbetat med kampanjen Vit jul sedan 2007, och vårt mål är att fler vuxna ska välja att fira en alkoholfri jul, för barnens skull.

Mammor tar mest ansvar, och avstår från alkohol under julen i högre utsträckning än papporna. 12 procent av mammorna avstår jämfört med 6 procent av papporna. Intressant att notera är att yngre föräldrar minskar på alkoholen i större utsträckning än äldre. De yngre är också oftare nykterister, 24 procent för föräldrar under 35 år jämfört med 15 procent av föräldrar över 35 år. Mammorna är oftare nykterister än papporna; 22 procent jämfört med 11 procent av papporna.

Kvinnor tar också större ansvar för andra anhöriga. Drygt 3 av 10 föräldrar som annars dricker menar att de inte skulle dricka alkohol, eller dricka mindre alkohol, om de visste att någon annan i sällskapet tog en vit jul. Fler mammor än pappor skulle minska eller avstå helt, 29 procent jämfört med endast 10 procent av papporna.

Mer från Accent