Smuggling

Målvakter används för spritsmuggling

I kvällens Kalla fakta visas hur fattiga människor lockas att följa med som ”målvakter” på smuggelresor till Europa. IOGT-NTO kräver krafttag mot smugglingen.

Sedan 2004 har Sverige inget undantag för införsel av alkohol. I praktiken innebär det att man kan ta med sig nästan hur mycket alkohol som helst från ett annat EU-land, om man kan göra det troligt att man ska använda den privat.

Det utnyttjas av smugglare som kör bussar till Tyskland eller något annat land där alkoholen är billigare. För att kunna passera tullkontrollen tar de med sig ett antal personer som säger att de äger en del av alkoholen. Sjukskrivna, förtidspensionärer och arbetslösa rekryteras till resorna. För insatsen får de betalt av smugglarna. Med en dold kamera följer en reporter från TV4:s Kalla fakta med på en resa. Det skriver Expressen.se.

Enligt Expressen uppger tull och polis att en spritbuss kan dra in 20 miljoner kronor svart om året. Tullen känner igen flera av passagerarna som åker rutten flera gånger i veckan.

– Risken att åka fast är mindre och straffen lindrigare än om man smugglar narkotika. Men vinsten är minst lika stor, säger Ulf Ängemo från tullen i Helsingborg i kvällens program.

IOGT-NTO reagerar starkt på uppgifterna i programmet.

– Att ge tull och polis de befogenheter och resurser som krävs för att bekämpa den organiserade smugglingen måste vara prioriterat, säger Linda Engström, kommunikations- och påverkanschef för IOGT-NTO, i ett pressmeddelande.

Att sänka alkoholskatten för att minska smugglingen är ett förslag som ofta förs fram av aktörer från alkoholindustrin, något som både forskning och tunga instanser som WHO Europa menar är fel väg att gå. Istället förordar de ökad kontroll över smugglingen.

– Brott ska bekämpas med tull och polis, inte skattepolitik. Att sänka alkoholskatten löser inga problem, det skapar bara nya, säger Linda Engström.

Mer från Accent