Majoritet i USA emot legal marijuana

DRUGNEWS. En majoritet i USA (55 procent) är emot att helt legalisera marijuana. Men än fler (60 procent) tror drogen har medicinska fördelar och anser att regeringen borde tillåta sådant bruk. Det visar en ny telefonenkät med 1001 amerikaner.

Det är medieföretagen Assiociated Press och CNBC som låtit ställa en mängd frågor om den kontroversiella cannabisväxten. Frågan kring marijuana – både som medicin och njutningsmedel – har blivit allt mer politiskt aktuell i landet. Regeringen har hittills sagt helt nej till legalisering, däremot är många osäkra om marijuana som medicin.

I november hålls en folkomröstning i Kalifornien om en legalisering av den narkotikaklassade drogen och flera delstater tillåter idag så kallad ”medicinsk marijuana”. Rön tyder på att cannabis innehåller ämnen som exempelvis kan ge smärtlindring, men även hjälpa mot andra besvär.

Enligt enkäten som presenterades i tisdags stöder 33 procent en legalisering av marijuana, medan 55 procent är emot. Bland invånare under 30 år är drygt hälften för att legalisera drogen, medan det omvända gäller med stigande åldrar. För personer över 65 år är tre av fyra emot avkriminalisering.

Medicinskt bruk av marijuana stöds av 60 procent och 74 procent tror att den kan ha hälsofördelar för några personer. Fler demokratiska väljare (två av tre) är för att tillåta ”medinsk marijuana” än republikaner (53 procent).

Det är inga större regionala skillnader på svaren, trots att det är mest i västra USA som medicinsk användning av marijuana idag tillåts.

Ekonomiargument som att en beskattning av cannabis kan ge intäkter till skuldtyngda delstater väger inte särskilt tungt, enligt enkäten. En tredjedel tror att en legalisering skulle hjälpa ekonomin, medan 46 procent inte tror det. Bara 14 procent av de tillfrågade som är emot legalisering skulle ändra sig om drogen beskattades.

• Fjorton delstater tillåter idag ”medinsk marijuana”, Kalifornien var först 1996. Obabama-adminstrationen har uppmanat åklagare att inte jaga legala dispensärer i dessa deltater som säljer marijuana för medicinskt bruk.

I Los Angeles har på några år sådana ställen poppat upp som smampar, från fyra till uppåt ett tusen idag. Polis har fullt upp att sköta ordningen utanför flera av dem. Där samlas exempelvis langare som säljer till personer som inte kan hänvisa till medicinska behov. Staden tog nyligen beslut om striktare regler som kan minska dispensärerna till 70, samt 137 ytterligare inrättningar. Ett beslut som borgmästaren väntas godkänna.

• Folkhälsa och allmän säkerhet. Organisationen Citiziens against legalizing Marijuana i Kalifornien har inlett en kampanj inför folkomröstningen 2 november och varnar för konsekvenserna av att avkriminalisera cannabis.

Drugnews/SL

Mer från Accent