Magnus Jägerskog ny vd för IQ

Magnus Jägerskog, som tidigare jobbade på Friends mot mobbning, har blivit ny vd för IQ på Systembolaget. Att nå ut till fler och få positiva exempel att sprida sig som ringar på vattnet är de största utmaningarna han står inför.

Hallå där Magnus Jägerskog, ny vd för IQ, hur känns det att bli vd för IQ?
– Jättebra. Alkoholfrågan engagerar och berör många människor, alla har ju en relation till det. Så det känns angeläget och viktigt att jobba med det här. Jag har tidigare arbetat på Friends mot mobbning, så jag har lång erfarenhet av förebyggande arbete. Jag brinner för att skapa en trygg miljö för barn och ungdomar och det känns spännande att nu få vara med att påverka samhället och individer på ett positivt sätt när det gäller attityden till alkohol.

Vilka är dina största utmaningar?
– IQ startade 2005 och vi har hittills lyft upp mer än 1.000 IQ-projekt över hela landet. Goda exempel på vad man kan göra för att exempelvis skapa en positiv och alkoholfri miljö. Vår huvudmålgrupp är unga vuxna, samt våra fokusområden; ungdomar, trafiken, gravida och på jobbet. Vår största utmaning nu är att nå ut till ännu fler och få de här positiva exemplen att inspirera andra och sprida sig som ringar på vattnet. Ett viktigt verktyg för att komma dit är en utökad satsning på sociala medier. Vårt långsiktiga mål är att skapa eftertanke kring alkoholens och därigenom verka för ett smart förhållningssätt till alkohol.

Vilka stora projekt driver ni just nu?
– IQ Stars är en långsikt satsning i samarbete med Riksidrottsförbundet som syftar till att inspirera ungdomar att satsa på sport och avstå från alkohol i kombination med idrott.IQ Stars vänder sig till ungdomar mellan 13 och 17 år och alla som medverkar skriver under på att avstå från alkohol. Alla lag och träningsgrupper kan anmäla sig och delta i den här utmaningen. Vi har också ett annat projekt som vänder sig till unga vuxna, som ju är den grupp som konsumerar mest, Kaloriprogilen, där använder vi oss av humor och kaloriräkning för att få människor att på ett konkret sätt tänka till kring sin alkoholkonsumtion. Hur många köttbullar går det på en öl? Det är ett kul och annorlunda sätt att närma sig gruppen 18-25 åringar.

Hur mycket alkohol dricker du?
– Jag kan möjligen skåla i champagne på nyåret. Annars dricker jag i princip ingenting. Min alkoholkonsumtion är väldigt måttlig.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent