Cannabislegalisering

Luxemburg kan bli först i Europa med att legalisera cannabis

Den styrande koalitionen tog beslutet förra veckan. Men något datum är ännu inte satt.

Det är ännu inte helt klart om lagen kommer innebära avkriminalisering eller legalisering av cannabis. Det rapporterar Le Matin.

Koalitionen, som består av de liberala Demokraterna, Socialisterna och De gröna sitter på 31 av parlamentets 60 stolar och föreslår nu att produktion, köp och innehav av cannabis ska legaliseras. Redan i juli antogs en lag som tillåter medicinskt bruk av cannabis, under strikt reglering.
– Intäkter från försäljning av cannabis kommer att investeras främst i förebyggande åtgärder, informationskampanjer och omsorg på beroendeområdet, skriver regeringen om den nya lagen.

Luxemburg har sedan 2005 ett så kallat ”fixrum” där i genomsnitt 160 injektioner om dagen görs. Ytterligare ett fixrum är planerat att öppna inom kort.

Så kallat rekreationellt cannabisbruk är redan avkriminaliserat i någon mån, men inte legaliserat, i Österrike, Kroatien, Tjeckien, Estland, Italien, Malta, Moldavien, Holland, Portugal, Slovenien, Spanien, Schweiz och Ukraina. Norge kommer att avkriminalisera cannabis inom kort.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer