LUF vill legalisera cannabis

DRUGNEWS. Liberala ungdomsförbundet, LUF, är efter helgens kongress för att legalisera cannabis och avkriminalisera bruket av alla annan narkotika. ”Debatten handlade om att minska skadeverkningarna, inte om individens frihet”, säger LUF:s ordförande Adam Cwejman till Drugnews.

Liberala ungdomsförbundet, som är Folkpartiets ungdomsförbund, ställde sig vid kongressen i Landskrona bakom ett förslag som om att cannabis ska vara lagligt att sälja.

Försäljning av övrig narkotika för icke-medicinskt bruk ska fortfarande vara förbjudet, men ingen som brukar eller missbrukar narkotika ska kunna dömas till straff. Däremot anser LUF att domstolar ska ha möjlighet att döma den som missbrukar narkotika till vård. Liberala ungdomsförbundet tog också ställning för att cannabis för medicinskt bruk ska legaliseras.

Adam Cwejman påpekar att det finns vissa otydligheter i beslutet, men gör tolkningen att LUF skulle vilja se en form av licensierade butiker som får rätt att sälja cannabis. Kongressen tog också ställning för att lättare droger som legaliseras ska punktbeskattas, precis som alkohol och narkotika.

– Debatten fördes inte ur ett individuellt frihetsperspektiv, utan handlade om att minska skadorna. Det är inte bra att handeln idag är i händerna på kriminella nätverk och köp och konsumtion sker av skuggfigurer, säger Adam Cwejman till Drugnews.

– De medlemmar som drivit frågan har haft de utsättas perspektiv i fokus, det är en mognad hos många liberaler, säger Cwejman.

Adam Cwejman tror dock inte på något gehör för LUF:s linje inom Folkpartiet.

– Stöd för den linjen är obefintligt inom Folkpartiet. Sverige är ett väldigt homogent land när det gäller nykterhet, alkohol och narkotika. Arvet från folkrörelsetiden är svårt att förändra, säger LUF:s förbundsordförande Adam Cwejman.

Vid kongressen bekräftade LUF också sitt tidigare ställningstagande för ett upphävande av Systembolagets monopol på alkoholförsäljning.

Drugnews/JÖ

Mer från Accent