alkoholpolicy

LO-distrikt positiva till alkoholstopp

Drygt ett år har gått sedan LO införde sin nya alkoholpolicy: att aldrig bjuda på alkohol på sina evenemang. Idag är samtliga distrikt positiva till förändringen.

Hösten 2017 infördes nolltolerans mot att bjuda på alkohol vid arrangemang i LO:s regi, vilket innefattade både intern och extern representation.

De som vill ha alkohol får i så fall betala själva, alkohol ska aldrig finansieras med medlemspengar. Detta var en policyändring, då det innan dess var möjligt att bjuda på två glas öl eller vin.

– Det jag har hört är att man tycker det är skönt med en tydlig policy, sammanfattar LO:s kanslichef Annika Nilsson det första året med de nya reglerna i en intervju med LO:s tidning Arbetet.

När Arbetet ringer runt till alla tio LO-distrikt, är samtliga positiva till att det nu är stopp för att bjuda på alkohol.

– Som kassör är det fantastiskt bra, man behöver aldrig fundera, säger Maria Norrman-Östberg, chef och ekonomiansvarig på LO-distriktet i Norra Sverige, till tidningen.

Arbetet intervjuar även Bengt Forsling, chef och kassör på LO-distriktet i Västsverige, som säger att det kändes skönt att ha beslutet i ryggen när han kom in som ny chef förra hösten.

– Det var väl egentligen bara ”äntligen” från väldigt många. Samtidigt fanns en del som varit med länge som tyckte att styrelsen skulle kunna besluta om undantag i särskilda fall, säger han.

Emellanåt har det dykt upp en del problem under året. Bengt Forsling nämner bland annat ett projekt som LO-distriktet i Västsverige har i Serbien. Även vid de internationella projekten tillämpas policyn, men där ska det ha varit en större fråga. Då har det hänt att personer köpt alkohol, bland annat för att bjuda dem från Serbien.

–  Det har nog hänt någon gång, att det dykt upp en sådan faktura. Det har varit till någon måltid. Men då har man fått betala det själv i efterhand, säger Bengt Forsling till Arbetet.

Han säger också att vissa personer kanske inte helt kände till de nya reglerna:

– Men nu är det allmänt känt och vedertaget, säger han.

Mer från Accent