Alkohol

Forskare har fått stipendium för att studera alkohol i tecknade serier

Hur mycket alkohol dricks det egentligen i svenska tecknade serier – och vilka sammanhang? Det har lingvisten Kristy Beers Fägersten fått 115 000 kronor i stipendium för att studera.

Hur känns det att ha fått ett stipendium av Spritmuseum?

– Det känns jättebra. Jag har sökt pengar från Systembolaget för att göra en studie av svenska tecknade serier, men har fått avslag gång på gång. Av en slump läste jag om Spritmuseums stipendium och sökte – och fick det! De är väldigt entusiastiska över mitt projekt. Och 115 000 kronor är mycket pengar, så jag är glad över chansen att få göra detta.

Vad exakt vill du göra?

– Jag vill kartlägga och beskriva hur alkohol skildras i svenska tecknade serier. Om det dricks, hur ofta, i vilka typer av sammanhang och vem som dricker vad. Vilken roll har alkoholen i serierna? Jag kommer också att räkna antalet seriestrippar där det förekommer alkohol. Jag har valt ut Rocky, Fucking SoFo och Berlings.

Kristy Beers Fägersten. Foto: Privat
Kristy Beers Fägersten. Foto: Privat

Har du sett några tendenser hittills?

– Jag har redan påbörjat min studie och kan konstatera att exempelvis Rocky ofta befinner sig ute på krogen och då finns ett glas med öl med i bilden. Jag kan också konstatera att män i serier ofta dricker öl, medan kvinnor oftare dricker cocktails. Jag kan också se att alkoholen på olika vis påverkar språket och att det vanligtvis är så att den som inte pratar i seriestrippen är den som dricker. Det sker i en växelverkan: en pratar och en dricker. Jag tänker att de serier jag studerar är en spegling av det verkliga livet i det unga Stockholm, där det ju finns många krogar, barer och ett aktivt uteliv.

Upplever du att alkoholen är huvudsaken i många serier?

– Nej, jag tänker att det är samtalet som är huvudsaken och alkoholen blir en biprodukt av det. Man går ut för att prata och medan man pratar och umgås så dricker man.

Du kommer ju ursprungligen från USA. Går det att se samma alkoholfokus i amerikanska serier?

– Nej. Medan de svenska serier jag studerar utspelar sig på kvällen och i krogmiljö, utspelar sig fler amerikanske serier under dagtid. Alkoholen är inte alls lika närvarande där.

Hur ser ditt eget förhållande till alkohol ut?

– Jag är ingen nykterist utan kan absolut njuta av ett glas öl eller vin. Forskningen syftar inte på att moralisera på något sätt eller demonisera skildringen av alkohol, det är ganska viktigt för mig att vara neutral och objektiv i detta projekt.

Mer från Accent