Ligor smugglar knark med glidflygare

DRUGNEWS. Ligor som smugglar narkotika till USA har använt sig av alla upptänkliga sätt. Landvägen, tunnlar, snabba motorbåtar, u-båtar, privat- och reguljärt flyg. Deras nya vapen är ultralätta flygplan.

De flyger lågt över gränsen till USA för att undgå radarkontroller och långsamt då planen endast är försedda med en liten hjälpmotor. Vingarna på de små glidflygarna är kamouflagemålade för att undgå visuell upptäckt. De klara endast cirka 150 kilos last, med gör istället desto fler flyguppdrag med cannabis eller kokain.

Piloterna bär glasögon med mörkersyn, navigerar med hjälp av GPS och flyger över hela gränsområdet mellan Mexiko och USA. När de ska dumpa lasten signalerar mottagarna hjälp av laserpekare.

Det började i liten skala 2008, då endast ett fåtal flygningar upptäckte, men har nu utvecklats till en veritabel flygkorridor. I fjol noterades 228 gränsintrång, bara ett fåtal lyckades stoppas. Enligt USA:s gränspolis upptäcktes ett 70-tal flygningar första kvartalet i år.

Gränspolisen har skolat om sig i jakten på smugglarna, tidigare har de letat efter underjordisk verksamhet och stoppat smugglare på sjön eller land.

– Nu måste vi stänga av motorerna på våra fordon veva ner fönstren och lyssna efter det svaga ljudet av motorerna som glidflygarna är försedda med, säger Roy D. Villareal, gränspolis vid El Centro sektorn i Imperial Valley i Kalifornien, till Los Angeles Times.

För att stoppa smugglingstrafiken håller högteknologiska företag på att utveckla radar som kan upptäcka mindre flygande föremål. Tidigare har dessa konstruerat apparatur som kan upptäcka tunnlar och håligheter i marken. Men smugglarna försöker hela tiden ligga ett steg före den nya tekniken.

I delstaten Arizona där största drogsmugglingen pågått har myndigheterna gripit 36 personer, de flesta av dessa var mottagare. Några glidflygare har störtat och en pilot dog vid kraschen. Ytterligare en pilot blev jagad av en helikopter, kraschlandade och greps och dömdes till fängelse.

Drugnews/BC

Mer från Accent