Marijuana

Legaliseringsfrågan lyfts i presidentkampanj

Bernie Sanders, som tävlar mot Hillary Clinton om bli demokraternas presidentkandidat, gjorde i går ett nytt utspel om att legalisera marijuana i hela USA.

Bernie Sanders har vunnit fem av de senaste sex delstaterna i demokraternas primärvalskamp. Inför det förestående primärvalet i Wisconsin på tisdag valtalade han i staden Onalaska för att så kallat rekreationsbruk av marijuana ska avkriminaliseras i hela USA. Det rapporteras i Morgonekot, Sveriges Radio.

Bernie Sanders har också lagt ett lagförslag till senaten om en federal avkriminalisering av marijuana, Ending Federal Marijuana Prohibition Act of 2015.

För nyhetskanalen CNN förklarade han att syftet med förslaget är att de amerikanska delstaterna (som är splittrade i frågan) ska kunna fatta beslut utan att federala instanser ska kunna lägga sig i.

Motkandidaten Hillary Clinton intar en något mer restriktiv hållning. Hon har uttalat sig positivt för användning av marijuana för medicinskt bruk, men samtidigt sagt att det krävs mer research och fakta i frågan.

Enligt en färsk studie från Columbia University, som refereras i brittiska Daily Mail, har antalet cannabisberoende i USA fördubblats under en tioårsperiod, och sex miljoner amerikaner behandlades under 2015 för sitt cannabismissbruk.

I Accents reportage från Colorado, där cannabis för rekreationsbruk legaliserades efter en folkomröstning 2012, varnar kritiker för att en hel ungdomsgeneration riskerar att förloras.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer