Legalisering

Legaliseringen en valfråga i Uruguay

Uruguays högeropposition vinner poäng på motståndet mot legaliseringen av marijuana. Vänsterns försprång minskar inför presidentvalet den 26 oktober.

Valet skulle bli en promenadseger för Tabaré Vazquez, företrädare och partikamrat till den sittande vänsterpresidenten. Men hans stöd minskar, samtidigt som konservativa Partido Nacionals ökar. Det kan resultera i en regering utan majoritet i parlamentet. Den impopulära marijuanalagen tros vara en av orsakerna.

– Vänstern vill inte prata om lagen nu, men för oss är det viktigt att ta upp hur beroenden och andra problem ska hanteras, säger Veronica Alonso, som profilerat sig starkt i frågan som parlamentsledamot för Partido Nacional.

Nästan två tredjedelar av uruguayanerna är emot lagen, som stegvis håller på att implementeras. Motståndet är stabilt i återkommande opinionsundersökningar.

– Jag möter många väljare som är bekymrade över följderna för de unga. Regeringen har inte klarat att kontrollera det problematiska alkoholbruket. Att normalisera ytterligare en substans utan någon plan för hur den ska hanteras, det oroar folk, säger Veronica Alonso.

Legaliseringen av cannabis är världens mest långtgående, men saknar inte inslag av kontroll. Knappt 400 hemodlare och tio odlingsklubbar med 45 medlemmar i varje har registrerat sig hos den nya myndigheten Ircca sedan lagen trädde i kraft i slutet av augusti.

Just nu upphandlas kontrakten om storskalig odling på statens uppdrag för distribution via apoteken. Försäljningen ska börja nästa år, till ett reglerat pris på motsvarande en US-dollar per gram. Varje person ska få köpa max 40 gram per månad.

– Detta är ingen liberal regering som vill tillåta allt. I Uruguay reglerar staten den fria marknaden på alla områden, säger Guillermo Garat, journalist och författare till en bok om drogernas historia i landet.

– Kontrollen baseras på en idé om att skydda användarna från att överkonsumera, och på att Uruguay måste garantera resten av världen att vi inte ska bli ett knarkparadis.

Fast drogturismen är redan ett faktum. Längs med Atlantkusten ligger dimman tät på somrarna. Hit kommer semesterfirare från hela världen för att kunna röka en joint vid strandkanten i lugn och ro. Personligt bruk är avkriminaliserat sedan många år.

Den nya lagen legaliserar bara odling och köp för registrerade användare som bor i Uruguay. Men turister och andra kommer redan in i Montevideos första cannabisodlingsbutik varje dag och vill köpa marijuana.

– Jag hade kunnat sälja flera ton under de två månader vi har haft öppet, säger ägaren Diego Garcia, som även säljer glasbongar och andra rökdon.

Utöver farhågorna om läckage till svarta marknaden är många av kritikerna tveksamma till att lagen ska uppfylla sitt uttalade huvudsyfte: att ta inkomster från de ligor som även kontrollerar crackmarknaden.

Enligt Diego García finns gott om motståndare till lagen även bland användarna.

– Många gillar inte att bli övervakade eller är rädda. Det är inte länge sedan vi hade diktatur, och vad händer om högern vinner valet? Men jag tycker att vi alla ska registrera oss, annars lyssnar ingen på oss.

I debatten har regeringen pressats till uttalanden som att ingen ska rusa in i registrerade odlares hem och gripa dem om de skulle ha sju plantor i stället för de sex tillåtna.

Många komplicerade gränsdragningar och juridiska detaljer verkar inte helt färdigtänkta.

Nyligen frågade journalister Julio Calzada, generalsekreterare för statens narkotikaråd, om något bekymrade honom med implementeringen av lagen. Han svarade:

– Allt.

Mer från Accent