Långa fängelsestraff för kokainsmugglare

DRUGNEWS. Hovrätten fastställde domarna på tio år fängelse vardera för två hamnarbetare i Helsingborg som i maj ifjol försökte smuggla in 106,5 kilo kokain till Sverige, värt cirka en halv miljard kronor i missbrukarled.

De två anställda i Helsingborgs hamn fick i tisdags sina domar i Hovrätten över Skåne och Blekinge som därmed gjorde samma bedömning som tingsrätten. Tio års fängelse vardera för försök till grov narkotikasmuggling, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Det var den tyska tullen som upptäckte nio platsdunkar med högkoncentrerat kokain i ett fartyg från Ecuador i Hamburgs hamn 2009 i en last med fryst broccoli med destination Findus i skånska Bjuv. Narkotikan byttes ut mot socker och platsdunkarna togs sedan om hand och fraktades bort med truck av de två åtalade i Helsingborgs hamn.

Den 46-årige man som skötte omlastningen uppgav i rätten att han skulle få 100 000 kronor för att ta hand om en last av 100 kilo anabola steroider. Hans 45-årige chef förnekar helt till alla anklagelser.

Men rätten anser det visat att de kände till ursprungliga innehållet i lasten och att smugglingen var led i en omfattande internationell organiserad brottslighet. Starka bevis i form av kameraövervakning i hamnen och senare telefonavlyssning finns. Där nämner 45-åringen att han skulle hämta partiet och anger nära på exakt dess vikt.

Drugnews/SL

Mer från Accent