Cannabis

Godkänner cannabis på recept mot smärta

Läkemedelsverket har beslutat att två svenskar med grava ryggmärgsskador ska få använda växtdelar från cannabis som läkemedel. IOGT-NTO efterlyser mer forskning.

En av de två som fått godkänt att bruka växtdelar av cannabis som medicin är Andreas Thörn som dömdes i Svea hovrätt förra året för att ha odlat cannabis hemma. Han säger till SVT att detta beslut kommer tillåta honom att bli av med kroniska smärtor och få möjlighet att slappna av.

Cannabisbaserade mediciner har funnits i Sverige sedan 2011, i form av läkemedlet Sativex. Det som gör detta beslut unikt är att det handlar just om växtdelar av cannabis. Medicinen ska tas oralt, allstå inte rökas.

Läkemedelsverkets utredare Karl Mikael Kälkner påpekar att detta beslut inte handlar om ett generellt godkännande av medicinsk cannabis utan om två undantagsfall som föregåtts av långa processer.

Licensen tilldelas ett apotek som får importera från en producent i Nederländerna.

– Den kommer i form av kapslar och kan inte hämtas ut på vilket apotek som helst, säger Karl Mikael Kälkner, till Accent.

Varför de två patienterna inte fått effekt av de redan godkända läkemedlen är Karl Mikael Kälkner osäker på.

– Det är en bra fråga. Vi har inget riktigt bra svar på det, men de här patienterna har kunnat visa att de provat alla till buds stående läkemedel, inklusive Sativex, utan att få någon lindring, medan den här varianten har effekt, säger han.

Enligt Karl Mikael Kälkner är forskningen på området knapphändig.

– Det finns många vetenskapliga artiklar, men de flesta går inte att pröva vetenskapligt. Vi får förlita oss på den kontroll som den behandlande läkaren gör. Vi kommer att ompröva beslutet om tre månader, säger han.

Utredningen har tagit extra lång tid eftersom det är svårt att säkerställa att patienten får i sig rätt dos.

– Normalt tar det bara ett par dagar att godkänna eller avslå en licensansökan, men det här har tagit lite tid. Det här är ju inget preparat som uppfyller kriterierna för medicinsk standard, säger Karl Mikael Kälkner.

I Finland, Norge och Danmark har medicinskt bruk av cannabis redan godkänts under olika former. Även Tyskland har tagit beslut om att tillåta medicinskt bruk av cannabis.

Karl Mikael Kälkner tror att trycket kan öka på Läkemedelsverket att godkänna fler licenser.

– Ja, att döma efter söndagens och måndagens tryck så kommer det att bli så, säger han.

Även IOGT-NTO tycker att det är viktigt att påpeka att det inte handlar om någon generell klassning av cannabis som läkemedel.

– Det är viktigt att hålla isär. Här rör det sig om två enskilda fall. Är det här det enda som fungerar för dem så stöder vi att de får hjälp. Vi är inte emot narkotikaklassad medicin. Det är bra att det finns morfin och andra effektiva läkemedel, men man måste vara medveten om riskerna. Läkemedelsverket och behandlande läkare har en viktig uppgift att hålla koll på patienterna och informera om riskerna, säger Linda Engström, kommunikations- och påverkanschef på IOGT-NTO.

Hon betonar att det som nu hänt är långt ifrån den situation som råder i USA.

– Det här är inte samma system som i USA. Där röker man och medicinerar sig själv. Här sker det under uppsikt av läkare och med regelbundna kontroller. Det är inte heller fråga om en allmän klassning av cannabis som läkemedel.

Liksom Karl Mikael Kälkner efterlyser IOGT-NTO mer forskning.

– Cannabis måste genomgå samma prövningar som andra läkemedel. Finns det verksamma beståndsdelar i cannabis som inte går att få fram på annat sätt så behöver det utvecklas, säger Linda Engström.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent