Narkotika

Kriget mot narkotika ifrågasatt i FN-tal

Mexikos, Colombias och Guatemalas presidenter efterlyste en global debatt om anti-narkotika lagar vid förra veckans möte i FN. De ifrågasatte resultatet av USA:s krig mot narkotika.

Enligt Reuters sade sig de tre presidenterna välkomna en förändrad politik. De anser inte att den nuvarande politiken har lyckats hejda drogflödet men däremot att den har bidragit till massivt våld i Latinamerika.

− Det är vår skyldighet att ta ställning till om vi gör det bästa vi kan eller om det finns bättre sätt att bekämpa detta gissel, sa den colombianske presidenten Juan Manuel Santos.

Den mexikanske presidenten Felipe Calderon vädjade till FN att leda en global diskussion i riktning mot en mindre förbudsinriktad syn på droger.

Guatemalaspresident Otto Perez Molina instämde och sa att ”premisserna för kriget mot droger har visat sig ha allvarliga tillkortakommanden”.

Inte sedan 1970, då den nuvarande narkotikapolitiken infördes, har någon ifrågasatt den så kraftigt. Mexiko och Colombia är två av USA:s närmaste allierade i Latinamerika som båda engagerar sig i USA:s antidrogarbete.

Alla tre presidenterna var tydliga med att säga att de inte förslår att man ska ge efter för smuggelligor som har gjort Latinamerika till en av världens mest våldsamma regioner.

En inflytelserik grupp av före detta ledare i Latinamerika har öppet förespråkat avkriminalisering av vissa droger som en väg att minska våldet.

Legalisering var uppe till diskussion vid ett amerikanskt toppmöte i New York tidigare i år. USAs president Barak Obama uteslöt då alla större förändringar av narkotikalagstiftningen, men vissa diplomater har ändå uttalat att de tror att en förändring är nära förestående.

Mer från Accent