– Du blir ganska trygg i din identitet som nykterist, den tryggheten har präglat mitt ledarskap. Att man som nykterist ständigt utmanas, det har stärkt mig i mina värderingar.
Det säger Julius Kramer, 23 år och medlem i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF. Han belönades nyligen med Kompassrosen, en utmärkelse som delas ut av Konungens stiftelse ungt ledarskap. Motiveringen lyder:
”För att med ett värdebaserat ledarskap, fyllt av ödmjukt lärande och handlingskraft, lyft fram såväl viktiga samhällsfrågor som medmänniskor.”
– Det roligaste och mest hedrande är att någon har sett mitt ledarskap. Det viktigaste är att man uppmärksammar och stöttar unga som gör bra grejer i stort och smått. Världen skriker efter värdebaserade ledare, det här är ett häftigt sätt att lyfta förebilder, säger Julius Kramer.
Julius Kramer har jobbat med frågor kopplade till hållbar fred och utveckling på olika nivåer, både lokalt som scoutledare, och även på internationell nivå i Centralafrika och i FN-förhandlingar. Som tjänsteman i regeringens Agenda 2030-delegation har han drivit frågor om inkludering och delaktighet i Sveriges genomförande av de globala målen för hållbar utveckling.
– Vad som är häftigt med Agenda 2030 är att gränserna för lokalt och globalt suddas ut. Lösningarna för en hållbar utveckling finns lika mycket hos min scoutpatrull i Nacka som hos världens regeringar och FN, säger Julius Kramer.
I NSF gick han med redan som åttaåring. Från början för att den kåren låg närmast.
– Jag har fått så enormt mycket av scouterna och har stärkts av att vi pratar mycket om värderingar och ledarskap. Som nykterist utvärderas ens ställningstagande ganska konstant. Du får ofta anledning att reflektera över dina värderingar och då stärks du i din övertygelse. Och så är det bra att åttaåringar får pröva att leda andra, med grymma scoutledare som förebilder. Jag har mycket att tacka mina scoutledare för.
Julius Kramer sitter idag i styrelsen för scouternas världsorganisation World Organization of the Scout Movement, WOSM.
– Scoutrörelsen finns i nästan alla världens länder. Vi är olika kulturellt men styrs av samma värderingar, metod och målsättning, att skapa förutsättningar för unga att bli fantastiska ledare, medmänniskor och aktiva samhällsmedborgare.
Vi har en uppfattning att vi är bäst i Sverige. Det stämmer ibland, men långt ifrån alltid. Vi har mycket att lära av andra.
Att svenskt ledarskap skulle vara mer demokratiskt än andra länders ser Julius Kramer mest som en fördom.
– Vi har en uppfattning att vi är bäst i Sverige. Det stämmer ibland, men långt ifrån alltid. Vi har mycket att lära av andra. För att kunna utöva ledarskap internationellt måste man vara ödmjuk inför att andra gör på andra sätt och styrs av andra faktorer. Det är först då vi kan samarbeta och utvecklas.
Kompassrosen är ett stipendium på 50 000 kronor som innebär en möjlighet att utveckla sitt ledarskap.
– Det känns lyxigt att få investera i sin utveckling som ledare. När har du möjlighet att lägga både tid och pengar på det sättet annars?
Hur han ska använda pengarna ska han fundera lite på. Kanske blir det en ledarskapsutbildning. Eller ett internationellt utbyte.
Prisutdelningen var på kungliga slottet.
–Det var en häftig tillställning. Framförallt för att det är så sällan som vi samlar människor som helst av allt vill prata ledarskap, värderingar och mjuka frågor i samma rum. Nu hade vi fyllt slottet med dem.
Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:
»