Kongressen dubbelt så dyr

Kostnaderna för IOGT-NTO:s kongresser har dubblats på tjugo år. Mindre ideellt arbete och snålare kommuner är orsaken enligt Anna Carlstedt, som gärna vill se en diskussion om framtidens kongresser.

Kongressen har blivit dubbelt så dyr på 20 år, vad beror det på?
– En stor faktor tror jag är att kommunerna har det tufft ekonomiskt så de inte har möjlighet att stötta några arrangemang. När vi hade kongress i Örnsköldsvik exempelvis fick vi alla kongresslokaler gratis av kommunen och så såg det ofta ut förr i världen. Sedan gjorde vi också i stort sett allting på ideell basis. Mat­tanter ställde upp ideellt och lagade maten, kongressfika fixades ideellt. Men så ser det inte ut längre.

Ser du några problem med att kongressen blir dyrare och dyrare?
– Det är klart att det är tråkigt att kostnaderna ökar. Det vore roligare om man kunde få stöd på en ort men samtidigt tycker jag att kongresserna ska få kosta. Det upplägget vi har med arrangemang runt omkring är kostsamt och vill vi ha den typen av kongress så kostar det. Man får komma ihåg också att vi är en organisation som har god ekonomi.

Varför lägger man kongressen på ställen som Åre som alla vet är en svindyr plats att vara på?
– Jämtlands distrikt ville arrangera kongressen med Åre som kongressort och det bestämdes på kongressen 2007. Det fattades ett majoritetsbeslut och då får man acceptera det. Förra gången kostade kongressen två miljoner, i år har vi sagt att den får kosta max 1,7 miljoner.

Flera personer som jag har pratat med ska inte åka till Åre eftersom det blir för dyrt. Ska människor stängas ute på grund av pengar?
– Organisationen måste inse vad det får för konsekvenser att lägga kongressen på en plats som Åre. Vi visste när vi bestämde för fyra år sedan att Åre ligger där det ligger och att det är svårt att hitta billigt boende. Jag förstår att det är ett bekymmer att folk som har dåligt med pengar inte kan åka. Vissa kan lösa det lokalt genom att föreningen går in och betalar. Man vill att kongressen ska ge mycket, frågan är vad det får kosta.

Vilken utveckling skulle du vilja se i framtiden?
– Jag vill lyfta diskussionen om vem som ska arrangera kongressen och om vilka orter man ska vara på. Jag tycker att det vore spännande om man i alla fall prövade tanken på att förbundet ska arrangera kongressen.

Lite motsägelsefullt har deltagaravgiften faktiskt halverats på tjugo år, visste du det?
– Nej det hade jag ingen aning om. Jag vet att man pressar den så mycket det bara går, det tycker jag är väldigt bra att höra.

Men vad hjälper det när allt runt omkring kostar jättemycket pengar?
– Precis! Det är ungefär som att lägga en skidresa i Chamonix i Frankrike och sedan bli förvånad över att det är dyrt.

Joanna Wågström

Mer från Accent