Kommentaren: ”Var inte så tråkiga!”

Som tonårsförälder reflekterar jag ofta över alkohol och att vara en god förebild. Som nykterist är det här en självklarhet hemma hos oss. Vi dricker ju inte och följaktligen förknippar inte min son festligheter, goda middagar, jul, påsk och midsommar med alkohol.

Jo, han har faktiskt druckit åtminstone vid ett tillfälle. Men det beror knappast på att han tar alkoholen för given när det är party, utan mera på tonårig nyfikenhet och testande av gränser.

Jag vet inte vilka val han kommer att göra i framtiden avseende alkohol. Kanske kommer han att dricka. Men jag vågar nästan lova att han kommer att konsumera måttligt.

Så gjorde mina föräldrar och de flesta i min släkt. Så gjorde jag innan jag blev nykterist. I mitt barndomshem dracks det sällan och vid dessa få tillfällen ytterst lite.

Men det finns föräldrar som gör helt annorlunda.

Årets nyår firades tillsammans med vänner till sambon. Fin middag med förrätt, huvudrätt och efterrätt. Vännernas finklädda tonårsbarn, 14 och 16 år gamla vid bordet, tända ljus, vacker dukning med guldkantade vinglas och snyggt porslin. Vitt vin och rött vin. Både på flaska och i box. Och så lingondricka och vatten till barnen.

Stora ögon gjorde 14-åriga flickan när hon häpet såg mig och sambon, som faktiskt inte är nykterist men däremot dricker oerhört måttligt, hälla upp lingondricka i finglasen.
– Men inte kan man dricka lingondricka till nyår! Ska du inte ta vin? Kom igen, drick vin nu, pockade hon och gjorde en gest mot flaskan.

Även värdparet såg besvärade ut över att ingen av oss drack vin. Trugande försökte de få sambon att i alla fall ta en snaps. Herregud, det är ju nyår! Var inte så tråkiga!
Där och då slog det mig att de här barnen troligen kommer att ha ett helt annat förhållningssätt till alkohol än min son.

Uppvuxna i ett hem där det dricks en halv flaska vin per vuxen varje fredag och lördag och där en fest inte är ett dugg festlig utan rejält med alkohol, kan jag slå mig i backen på att också de kommer att se alkohol som en given del av både vardag och fest.

Jag dömer ingen.

Men nog är det viktigt att som tonårsförälder fundera över de signaler man ger, även om man själv dricker. Det ska vara lika självklart att dricka lingondricka som vin till nyårsmiddagen.

Maria Zaitzewsky, reporter på Accent
Foto: Mathias Lövström

Mer från Accent