Regeringen bör tillsätta en senior företrädare för narkotikafrågorna för att kunna driva på för en restriktiv narkotikapolitik internationellt. Det är en av slutsatserna i utredningen om Sveriges internationella engagemang på narkotikaområdet som Christina Gynnå Oguz lämnar över till regeringen i dag.
Sverige har tappat initiativet i det internationella narkotikasamarbetet och framstår som ganska passiva när det gäller politiken, enligt Christina Gynnå Oguz.
”Det är andra som sätter dagordningen. För ett kvartssekel sedan hade vi en mer framskjuten position”, skriver hon på Svenska Dagbladets debattsida i dag.
Istället har de som verkar för en avkriminalisering av olika narkotiska preparat tagit initiativet i debatten, enligt Christina Gynnå Oguz.
”Det är givet att om man släpper på kontrollen så kommer fler att använda droger. Det visar exemplen tobak och alkohol. Allt annat är dimridåer. Därför är det viktigt att Sverige gör sin röst hörd i debatten och i förhandlingsrummen tillsammans med likasinnade”, skriver hon.
Utredningen konstaterar att det finns en mängd samarbetsmöjligheter och föreslår att samarbetet i FN och EU ska prioriteras.
Sverige behöver dock skapa en effektiv nationell organisation för att kunna bedriva det internationella arbetet på ett bra sätt, och utredningen föreslår att det tillsätts en senior företrädare för narkotikafrågorna.
”Det skulle ge en signal till omvärlden att Sverige prioriterar kampen mot narkotika. Sveriges röst saknas i dag av många”, skriver Christina Gynnå Oguz.
Jenny Stadigs