Knarkreklam bort från Londonbussar

DRUGNEWS: En pågående annonskampanj på Londons bussar med budskapet ”Trevligt folk använder droger” stoppas efter massiva protester. Bakom knarkbudskapet står den brittiska drogliberala organisationen Release som nu talar om censur.

Londons bussar har en tid kört omkring på huvudstadens gator med en jättetext längs sidorna där det står att ”Nice people take drugs”. Det provocerande budskapet har orsakat uppståndelse och protester från såväl allmänhet som representanter för bussbolagen och antidrogorganisationer.

Bolaget CBS Outdoor, som sköter reklamen på bland annat Londons bussar, godkände Releases annonskampanj utan att först ha kontaktat CAP, den myndighet som ansvarar för regleringen av den brittiska annonsmarknaden.

– Vi gjorde ett misstag när vi godkände annonskampanjen. Vi har sökt instruktioner hos CAP och de har givit oss rådet ta bort annonserna, säger en talesman för CBS Outdoor till brittiska Guardian.

Reklam på bussar blir mycket uppmärksammat och är en integrerad del av samhället, därför måste vi vara försiktiga med vilka budskap vi levererar via reklamen, resonerar han.

Drogliberala brittiska människorättsorganisationen Release verkställande direktör Sebastian Saville menar att reklamregleringsorganet CAP censurerat annonskampanjen. Han menar att budskapet inte varit kontroversiellt utan uppmärksammar att många faktiskt har provat eller använder droger.

Mer än en tredjedel av den vuxna befolkningen i England och Wales har någon gång använt illegala droger. Mer än tio miljoner har rökt cannabis och var åttonde britt under 35 år tagit kokain, enligt EU:s narkotikamyndighet som sammanställer drogsituationen i unionen.

Drugnews/BC

Mer från Accent