Khat orsakar akut vattenbrist

DRUGNEWS. Växtdrogen khat har blivit en allt viktigare del av det fattiga Jemens ekonomi. Men de enorma mängder vatten som odlingarna på den Arabiska halvöns sydspets slukar får reservoarer att sina och huvudstaden Sanaa kanske måste flyttas.

Drugnews har tidigare berättat om den centralstimulerande växtdrogen som många Sverigesomalier tuggar och som splittrar familjer. Smugglingen från Östafrika är omfattande och ifjol beslagtog tullen i Sverige 10,3 ton khat (kat, qat).

Men på andra sidan Adenviken ligger Jemen, ett av ursprungsländerna för khat-tuggande. Där hotar nu drogen leda till en nationell katastrof. Inte bara för att den passiviserar en stor del av männen som på eftermiddagen drar sig tillbaka och röker vattenpipa och tuggar khat. Utan också för att den kräver allt större odlingsytor och leder till vattenbrist i landet, rapporterar Guardian och Sveriges Radio i samband med Världsvattendagen i måndags.

Khat slukar vatten
Khat-busken är en vattenslukare, runt 30 procent av de redan ansträngda vattenreserverna används för odling. Drogen har blivit allt mer dominerande i jordbruket i Jemen. Från att på 1970-talet varit så gott som självförsörjande, måste Jemen nu importera 80 procent av sitt livsmedelsbehov.
Uppåt tre fjärdedelar av den manliga befolkningen i Jemen tuggar khat och med en befolkning av cirka 23 miljoner människor går det åt enorma mängder.

Lönsammare odla khat
Bönderna tjänar fem gånger så mycket på att odla khat jämfört med andra traditionella grödor och då efterfrågan hela tiden ökar, så väljer bönder oftare odla khat framför frukt och kaffe. Odlingen täcker gott och väl den inhemska förbrukningen, stora delar av skörden exporteras också vidare. Kanada, Australien, Storbritannien och Holland är stora importörer av khat från bland annat Jemen.

Fördubbling av odlingar
I takt med att odlingarna växer, så ökar också vattenförbrukningen i landet. För tio år sedan uppskattades att 40 procent av landets vattenreserver gick åt för odlingen. Men med khatodlingar som ökar med 10-15 procent per år stiger också bevattningen. 1970 odlades khat på 8 000 hektar, år 2000 var siffran drygt 100 000. Idag kan odlingarna ha fördubblats.

I en av de största bassängerna som förser huvudstaden Sanaa, med det livsviktiga vattnet, tas det ut fyra gånger mer vatten per år än vad som fylls på.

Experter menar att vattnet i denna bassäng kommer att ha sinat om sju år. Detta samtidigt som oljan, Jemen viktigaste inkomstkälla som står för trefjärdedelar av landets inkomster, är på väg att ta slut.

I Jemen finns 21 stora vattenreservoarer, i 19 av dessa tappas varje år mer vatten ut än vad som fylls på. Tre av dem har redan kollapsat.

Flytta befolkningen
För att komma tillrätta med vattenbristen i huvudstaden har regeringen långtgående planer på att flytta stora delar av befolkningen i och omkring Sanaa, som ligger på 2 000 meters höjd i nordvästra delen av landet, till Röda havskusten.

Inbördesstrider om vatten
Detta scenario drabbar ett av världens fattigaste länder där medelinkomsten endast är omkring 2 dollar per dag. Väpnade inbördesstrider har förekommit i Sanaa om vattenförsörjningen. Familjer i de fattiga förorterna tvingas nu lägga en tredjedel av sina små inkomster på att köpa vatten.

Jemen beskrivs ofta som en stat i kris, förutom att olje- och vattenreserver sinar har delar av landet blivit fristat för terrorgrupper. Den så kallade julbombaren som greps då han var på väg att spränga ett flygplan över Detroit i USA, hade fått sin terrorutbildning i Jemen.

Nyligen kom uppgifter att terrornätverk delvis finansierar verksamhet på inkomster från khatförsäljning i exempelvis Sverige.

Drugnews/BC-SL

Mer från Accent