Khat förbjudet i Nederländerna

I tisdags kom beskedet om att Nederländerna förbjuder växtdrogen khat. Landet har ihop med Storbritannien varit de enda EU-länderna som tillåtit drogen, något som underlättat smugglingen till Sverige.

– Stämmer uppgifterna om att Holland nu stoppar khat så är det mycket välkommet. Landet är ett nav i smugglingen till Europa och missbruket leder till gigantiska problem för användarna och deras anhöriga, säger Lars Hansson, narkotikaexpert på tullverket, till Drugnews.

Khatsmugglingen är ett tydligt exempel på internationell brottslighet som bäst förhindras med gemensamma europeiska åtgärder. Sverige behöver ha sina europeiska grannar med sig för att få bukt med narkotikainflödet.

– Nu återstår att övertyga även britterna. Dessutom måste vi arbeta vidare med stöd till offren för missbruket. Arbetet är inte avslutat, men tack vare det holländska beslutet idag har vi kommit en bra bit på väg, säger europaparlamentariker Olle Schmidt (FP) i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan rapporterade Accent om att khat är farligare än vad man tidigare har trott och  att det finns risk för allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Linn Heiel Ekeborg

Mer från Accent