Katbeslag allt vanligare i Gävle

 Polisen i Gävleborg gör allt fler beslag av drogen kat. Även tullen har märkt en ökning.

– Det finns färsk Kat i Gävle varje vecka, säger Niklas Waldenstedt som jobbar på Gävleborgspolisens gatulangningsenhet till Sveriges Radio Gävleborg.

Av Tullverkets beslagstatistik framgår att kat ökar markant. Under 2011 tog Tullverket 18,3 ton kat i beslag, vilket kan jämföras med 13,8 ton 2010 och 5,7 ton 2006. Enligt en katanvändare Sveriges Radio talat med är kattuggande en viktig del av den somaliska kulturen.

– Min far och mina farföräldrar har ju alltid suttit och tuggat med sina kompisar och mina bröder. Kat är ju nästan som att ta en kopp kaffe med kompisar på ett kafé här i Sverige, säger han.

Gävleborgspolisens ökande beslag kan tyda på att drogen fått starkare fäste i länet, men egentligen är det ingen som vet.

– Vi har tagit fler beslag av Kat det senaste året än vi någonsin gjort. Om det beror på att Kat har ökat eller om vi fått bättre insyn i Kat, det är svårt att säga, säger Niklas Waldenstedt till Sveriges Radio.

Eva Ekeroth

FAKTA
Kat är en växt som främst odlas i Jemen, Somalia och angränsande länder. Växtens blad tuggas och har då en centralstimulerande effekt. Kat är narkotikaklassat i Sverige, men inte i till exempel Somalia och England.

Mer från Accent