Kapacitet att supa anställningskrav på Pernod

Den som söker jobb hos den franska sprittillverkaren Pernod Ricard bör inte spotta i glaset. Tvärtom vittnar både redan anställda och arbetssökande om att de, som ett led i anställningsprocessen, ombetts dricka upp till 20 shots Pernod för att visa att de klarar ett högt alkoholintag.

Att klara av att dricka är helt enkelt ett oskrivet anställningskrav och blivande anställda testas genom att bjudas på en stor mängd alkohol. Enligt en säljare på företaget är inställningen: ju mer man säljer desto mer tjänar man och ju mer man dricker desto mer säljer man.

För den som dricker så mycket att han eller hon inte kan ta sig hem för egen maskin efter en blöt kväll på Pernods företagsrestaurang, går det bra att boka ett hotellrum som Pernod bekostar.

Företagets märkliga anställningskrav avslöjas i den nya boken Dealer Légal, skriven av den franska journalisten Max Coder. Han har intervjuat många anställda som bekräftar bilden. Men Pernod Ricard nekar till anklagelserna och har krävt att boken censureras. Detta har dock en fransk domstol nu avslagit.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent