Cannabis

Kanada legaliserar cannabis nästa år

Det har varit på gång i flera år, men igår kom uppgifter om att Kanada kommer legalisera cannabis från den 1 juli 2018.

President Justin Trudeau har haft legalisering på agendan sedan han tillträdde posten 2015. Men det var först igår som uppgifter som när detta kommer äga rum nådde det kanadensiska public service-bolaget CBC. Detta rapporterar SVT.

En kommission har utrett hur legaliseringen kan genomföras och det officiella förslaget förväntas komma i mitten av april. Enligt de uppgifter som CBC tagit del av kommer lagförslaget föreslå en åldergräns på 18 år men det kommer också finnas utrymme för provinserna att sätta en högre åldergräns. Det förväntas bli provinserna som ansvarar för regelverken kring försäljning och distribution av cannabis.

Kommissionen föreslår att privatpersoner ska få inneha upp till 30 gram cannabis och odla fyra plantor i hemmet. Cannabiskonsumtion ska tillåtas i specifika lokaler och cannabisprodukter ska inte få blandas med alkohol, tobak, nikotin eller koffein enligt förlaget.

Justin Trudeaus liberala parti har varit tydliga med sin linje när det kommer till cannabis i flera år. De anser att den rådande narkotikalagstiftningen inte fungerar och att personer som ertappas med små mängder cannabis inte bör straffas. Istället vill man genom att legalisera cannabis kunna reglera marknaden och se till att vinsterna inte hamnar i kriminella nätverk. Samtidigt vill man höja straffen för de som kör bil påverkade eller förser minderåriga med cannabis.

Kanada kommer därmed att bli det andra landet, efter Uruguay, att helt legalisera cannabis.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent