Kamp mot alkoreklam i Estland

Lauri Beekmann, ordförande för Estonian Temperance Union, AVE, tror på ett totalförbud mot alkoholreklam i Estland inom fem–tio år.
Lauri Beekmann, ordförande för Estonian Temperance Union, AVE, tror på ett totalförbud mot alkoholreklam i Estland inom fem–tio år.
IOGT-NTOs motsvarighet i Estland krigar mot den ökande alkoholreklamen. Bland annat lämnade organisationen in runt 50 anmälningar mot reklam under förra året. Målet är att få till ett totalt förbud mot alkoholreklam i landet.

– Vi har länge försökt dra politikernas uppmärksamhet till att alkoholreklam ökar alkoholkonsumtionen, framför allt hos unga, säger Lauri Beekmann, ordförande för Estonian Temperance Union, AVE, som är Estlands motsvarighet till IOGT-NTO.

Estland har i dag den sjätte högsta alkoholkonsumtionen i världen, enligt WHO. Samtidigt ökar volymen av alkoholreklam i landet. Från januari till oktober 2010 visades exempelvis 123 timmar alkoholreklam i estniska tv-kanaler, enligt Lauri Beekmann.

Nyligen avslog den estniska regeringen ett förslag från ett oppositionsparti som gick ut på ett totalförbud mot alkoholreklam i tv, radio och utomhus. Det finns dock redan ett förbud med alkoholreklam i tv och radio mellan klockan sju på morgonen och nio på kvällen, och Lauri Beekmann har gott hopp om att ett totalförbud trots allt kommer att införas inom överskådlig framtid.

– Alkohol jämförs allt mer med tobak och hur den kontrolleras, och det är ju förbjudet med tobaksreklam. Bara det senaste året har det märkts en tydlig skillnad i politikernas synsätt, så jag är optimistisk och tror att vi får ett totalförbud inom fem–tio år.

Men ett problem är att ett totalförbud mot alkoholreklam inte skulle innebära ett stopp för all reklam i praktiken, enligt Lauri Beekmann.

– Alkoholreklamen flyttar till nätet där det inte är så reglerat. Det är olyckligt, och på den här fronten är jag tyvärr inte så optimistisk, säger Lauri Beekmann.

Jenny Stadigs

Mer från Accent