Kalifornien röstar om legalt cannabis

DRUGNEWS. Nu tar legaliseringsivrarna ett kliv i strävanden att avkriminalisera cannabis. Detta efter att ha samlat in nära 700 000 namnunderskrifter för en folkomröstning i Kalifornen i höst. Motståndare fruktar en lagändring.

Kalifornien skulle därmed kunna bli den första delstaten i USA där det blir legalt att använda marijuana/hasch som en rekreationsdrog. Ett godkännande kommer innebära att lagen ändras till att tillåta innehav av upp till 28,5 gram cannabis för personer över 21 år, något som idag är belagt med böter. Även odling av cannabis i hemmen för personligt bruk skulle kunna bli lagligt. Röka drogen på allmän plats skulle fortfarande vara otillåtet.

– Detta är en milstolpe i kampen att legalisera cannabis. Förbudet är förödande och understödjer en brutal kriminell ekonomi, att upprätthålla lagen kostar många miljarder dollar och massor med annars laglydiga människor har stämplats som kriminella då de använder cannabis, säger kampanjgeneralen Stephen Gutwillig vid Drug Policy Alliance till flera medier.

I en tidigare opinionsundersökning i Kalifornien svarade över hälften av deltagarna att de kunde tänka sig att rösta för en legalisering och beskattning av cannabis.

Argumentet att kunna beskatta cannabishandel har särskilt framförts under kampanjen för en folkomröstning i Kalifornien som har stort budgetunderskott. En total legalisering skulle enligt vissa beräkningar kunna ge skatteintäkter på över en miljard dollar.

Men ökade hälsoskador för medborgare och samhälle med fritt cannabis oroar många.
– Om legalisering av cannabis genomförs skulle flera negativa följder följa – drograttfyllor och olyckor kopplade till dessa kommer öka dramatiskt. Det är något vi inte vill se, säger Silas Miers, talesperson för Californian Mothers Against Drunk Driving.

Cannabis för medicinskt bruk (”medical marijuana”) är numera tillåtet i 14 amerikanska delstater, bara runt Los Angeles har ett tusental ”dispensärer” poppat upp. Förra året folkomröstades i San Diego om att beskatta försäljning av medicinsk marijuana, den omröstningen ledde till att skatt infördes på försäljning.

USA:s nya drogsamordnare Gil Kerlikowske sade nyligen på FN:s stora narkotikamöte i Wien att landet inte har planer om att legalisera några narkotika ämnen, inklusive cannabis.

Drugnews/BC

Mer från Accent