Politik

Ja till sprutbyte i Stockholm


DRUGNEWS. Stockholms kommunfullmäktige beslutade i måndags kväll som väntat att säga ja till att ansöka om ett försök med sprutbyte för narkomaner i huvudstaden.

Beslutet togs genom omröstning cirka 20:45 i fullmäktige, Moderaterna röstade emot. Stockholm kan därmed bli första plats utanför Skåne som får sprutbytesprogram för intravenösa missbrukare.

Det innebär att Stockholm efter en utdragen process nu ska ansöka tillsammans med landstinget till Socialstyrelsen om att få starta sprutbytesprogram under en fyra års provperiod.

Moderaterna argumenterade mot in i det sista och upprepade argument om att det ger fel signaler och att det inte finns evidens för att för att det minskar smittspridning av hiv och hepatit.

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) i Stockholm sade att inte bara Moderaterna varit tveksamma. Hon hänvisade till att i Göteborg kommun sade även Vänstern och Socialdemokraterna ifjol nej till sprutbyte.

– Men det blir nu min uppgift att verkställa fullmäktiges beslut, sade Anna König Jerlmyr.

Åke Askensten (MP) sade att han tidigare varit tveksam, men röstade för med förhoppning att det inte blir steg i narkotikaliberal riktning. Majoriteten ledamöter stöder alltså beslutet om att dela ut rena sprutor i en bredare samlad strategi.

Karin Rågsjö (V) som drivit på för sprutbyte hoppas att socialborgarrådet stoppar sociala nedskärningar och ger projektet tillräckligt med pengar. Hon har nämnt att sprutor i Stockholm bör delas ut på tre ställen för att undvika koncentration. Hon hoppas försöket inte ”torpederas”, utan kan permanentas efter en utvärdering.

Drugnews/SL

Mer från Accent