Island

Islänningarna gillar alkoholmonopolet

De isländska politikerna kämpar i motvind för att avskaffa monopolet. Trots ihärdiga försök får de inte folket med sig.

En ny opinionsundersökning visar att islänningarna inte ändrat uppfattning. De är fortfarande emot privatisering av alkoholförsäljningen. Det skriver Reykjavik Grapevine.

Undersökningen visar att 61,5 procent av de som svarat på undersökningen är emot att alkohol ska få säljas i privata butiker. Knappt var fjärde, 22,8 procent var för och 15,7 procent hade ingen uppfattning.

Yngre personer var mer positiva till en privatisering än äldre och män i högre utsträckning än kvinnor. Storstadsbor var också mer positiva än de som bor i glesbygd.

Trots motståndet ger sig inte politikerna. I början av året lades än en gång ett lagförslag som, om det går igenom, kommer att innebära att alkohol kan säljas i privata butiker från 2018. Den regerande koalitionen med fyra partier står bakom förslaget som därmed borde ha stor sannolikhet att gå igenom, men det finns parlamentsledamöter från partierna som inte gillar förslaget och vill behålla monopolet.

Datum för omröstningen är ännu inte fastslagen.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent