Alkoholskatten har inte följt den allmänna prisutvecklingen sedan 1990-talet – vilket i praktiken gjort alkoholen billigare och billigare. Det pekar IOGT-NTO på i en rapport som presenterades i Almedalen idag.
– Det är dags genomföra det regeringen lovade i början av mandatperioden, nämligen att höja alkoholskatten, säger Anna Carlstedt, ordförande i IOGT-NTO. De lovade en höjning på 1,1 miljarder, men sedan dess har det inte hänt något alls. Vi vill höja skatten med en miljard och göra något mycket roligare och satsa det på kulturen.
Att regeringen trots löften inte höjt alkoholskatten tycker Anna Carlstedt är anmärkningsvärt.
”Otroligt provocerad”
– Jag är otroligt provocerad av att regeringen skiter i att göra vad de lovat. Nu har vi har också ett deltaljhandelsmonopol som nu utmanas av Citygross och regeringen agerar inte där heller.
Invändningar om att en ökad alkoholskatt skulle öka problemen med smuggling är inte Anna Carlstedt särskilt orolig över.
– Forskning visar att det händer ganska lite med införseln och smugglingen om man höjer alkoholskatten, däremot dricker de allra flesta mindre. Poängen är att alkoholkonsumtionen skulle minska totalt sett.
Anna Carlstedt tycker också att man kan lära sig mycket av det finska exemplet.
– De sänkte alkoholskatten rejält just för att komma till rätta med gränshandeln av alkohol. Men det som hände i Finland var att folk fortsatte gå till Systembolaget samtidigt som införseln ökade. Det blev en folkhälsokatastrof och sedan dess har man höjt skatten flera gånger.
Skatteväxling ger effekt
Per Bolund (MP) som var med under presentationen av rapporten gillar idén med skatteväxlingar och säger sig gärna sprider idén om en vit skatteväxling.
– Vi vet att skatteväxlingar faktiskt ger effekter, det är ett jättespännande förslag. Vi från Miljöpartiet har haft med höjd alkoholskatt och mer kultursatsningar i våra tidigare budgetar och kommer att ha det även i framtiden.
Hellre pengar till annat
Också Socialdemokraterna har höjd alkoholskatt i sin budget. Christer Engelhart, alkoholpolitisk talesperson, skulle dock vilja lägga pengarna på annat än kultur.
– I mitt arbete i socialutskottet sysslar jag mycket med baksidan av alkoholkonsumtionen, och den kostar otroligt mycket pengar. Jag skulle nog hellre finansiera större insatser på den sidan.
Gudrun Schyman, partiledare i Feministiskt Initiativ, lyfte under presentationen av rapporten ett annat perspektiv på frågan om kultur och alkohol.
– Det är väldigt många kulturarrangemang som aldrig skulle bli av om man inte kunde sälja sprit, och idrotten börjar bli likadan. Det byggs ju inte en arena utan alkoholservering idag. Vi har ett samhälle som håller på att bli alkoholberoende.
Sänkt dansbandsmoms
I rapporten föreslår IOGT-NTO att man ska använda miljarden man får in på höjd alkoholskatt till en kultursatsning. Några konkreta svar på exakt den ska användas har man inte utan efterlyser snarare allmänhetens svar på vad man vill använda kulturmiljarden till. Men man nämner ändå ett par exempel i rapporten:
• Fri entré på statliga museer
• Sänkt dansbandsmoms (från 25 till 6 procent)
• En individuell kulturcheck (som arbetsgivare kan ge till anställda, avdragssgillt).
Att skattehöjningen ska användas till en kultursatsning snarare än till insatser mot alkoholens negativa konsekvenser är något som Anna Carlstedt försvarar.
– Vi tror att man också behöver prata om det positiva med att fylla livet med något annat än alkohol. Det är självklart att vi måste få till en bättre missbruksvård och öka stödet för de människor som drabbas av alkoholens baksidor, men samtidigt är det viktigt att prata om att människor behöver fylla sina liv med positiva saker.