Idrottsvåld

IOGT-NTO: ”Slopa alkoholen på arenorna”

När Björn Eriksson idag presenterade sin utredning om hur idrottsvåldet ska stoppas saknades helt konkreta förslag på alkoholområdet. IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt är kritisk.

Anna Carlstedt menar att Björn Eriksson missat chansen att göra verklig skillnad.

– Björn Eriksson missar möjligheten att göra skillnad även om han resonerar bra kring alkohol och idrott i utredningen. Inte minst för att det är ett mål från riksdag och regering att minska kopplingen mellan alkohol och idrott, säger hon.

IOGT-NTO välkomnar skrivningarna om vikten av en lokal alkoholpolicy i idrottsföreningarna och rekommendationen om att man på högriskmatcher enbart ska servera folköl.

Från organisationens sida var man tidigt ute och presenterade det material som finns kring kopplingarna mellan alkohol, idrott och våld. Man pekade också på att andra länder har betydligt tuffare lagstifning än Sverige: I Brasilien är alkohol förbjudet i anslutning till fotbollsmatcher och i Frankrike får alkoholrelaterad reklam och sponsring överhuvudtaget inte kopplas till idrott.

– Att flera andra länder så tydligt hållit alkoholindustrin borta från idrotten beror på att idrott och alkohol är diametrala motsatser. Idrott är hälsa och alkohol är ohälsa, säger Anna Carlstedt.

IOGT-NTO hade velat se alkoholfria arenor och ett förbud av alkoholsponsring i idrottssammanhang.

– Att alkohol, genom sponsring, reklam och servering, blivit så förknippat med att besöka sportarrangemang underblåser det våld som svensk idrott dras med. Att få bort alkoholen från arenorna skulle inte lösa allt, men det skulle vara ett stort steg i rätt riktning.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer