Stockholm

IOGT-NTO protesterar mot uteserveringar på skolgårdar

Centerpartiet i Stockholm föreslog i veckan att sommartomma skolgårdar skulle kunna utnyttjas till uteserveringar. IOGT-NTO:s Stockholmsdistrikt anser att skolgårdar är en olämplig plats för alkoholservering.

Förslaget att upplåta skolgårdarna till uteserveringar under sommaren presenterades av Stockholms stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C) i ett pressmeddelande i veckan.

Centerpartiet anser det vara slöseri med yta att låta skolgårdarna stå oanvända under sommarlovet.

IOGT-NTO:s Stockholmsdistrikt reagerar på förslaget.

– Jag såg förslaget i Södermalmsnytt och reagerade på att Per Ankersjö tryckte så hårt på att det var just servering de skulle användas till. Annars tycker jag att idén att använda skolgårdarna under sommarlovet är bra, säger Oskar Jalkevik, ordförande för IOGT-NTO i Stockholm till Accent.

IOGT-NTO anser att skolgårdarna hellre borde användas för aktiviteter riktade till barn och unga eller kaffeservering. Alkoholservering vill man inte se.

– Dels tycker jag att det redan är ett problem med så ånga serveringsställen, men att tillåta alkoholservering på skolgårdar sticker i ögonen. Barn och unga använder ju skolgården, även på loven, för till exempel spontanidrott. Det skulle ju inte vara lämpligt för dem att vistas där om det serverades alkohol. Jag kan tänka mig en rad aktiviteter som skulle passa bättre att anordna där. Förslaget andas populism. Barn och unga har ju ingen rösträtt, säger Oskar Jalkevik.

Enligt Södermalmsnytt anser Per Ankersjö (C) att IOGT-NTO:s protest är glädjedödande.

– Jag förstår inte varför folk fokuserar på fylla. Det vill inte jag heller ha. Poängen med förslaget är att använda tomma ytor till uteserveringar, loppisar, musikfester och liknande, säger han.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer