Politik

IOGT-NTO om regeringskrisen: ”Hoppas den kan väcka ett ökat engagemang”

Regeringskrisen oroar IOGT-NTO, som i turbulensens spår nu kommer att höja rösten ytterligare för mänskliga rättigheter, mångfald och demokrati.

Efter nyheten om att det blir nyval i mars 2015 och att den politiska kartan kan komma att ändras står det klart att IOGT-NTO kraftfullt kommer att fortsätta att ta ställning för mångfald och mänskliga rättigheter.

I nuläget finns en önskan om att kunna medverka i en debattartikel som flera organisationer från civilsamhället förhoppningsvis ställer sig bakom – om hur ett budgetkaos påverkar civilrättsorganisationer, främst utifrån vad som händer med statsbidragen.

– En debattartikel kan vara ett sätt att höja rösten och visa var vi står och vad vi står för. Men de förändrade förutsättningarna känns förstås ändå kaotiska och oron är stor. Var hamnar vi nu? Det var olyckligt att Sverigedemokraterna fick sätta agendan, men nu är det som det är, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt.

Vid ett extraval hoppas Anna Carlstedt att valdeltagandet ska bli riktigt högt, för demokratins skull. Och mitt i allt elände ser hon faktiskt en ljusglimt.

– Vi i Sverige har levt i fred i tvåhundra år och är inte vana vid politisk oro. Förhoppningsvis väcker det här människors engagemang och får oss att gå till valurnorna. Tyvärr kan det behövas en kris för att få folk att vakna upp och fundera kring vilken sorts samhälle vi vill ha, säger Anna Carlstedt.

Mer från Accent