IOGT-NTO kritiska till hemkörning från Systembolaget

Hemkörd sprit – från Systembolaget till dörren. Det kan bli verklighet om Carl B Hamilton (FP) får som han vill. Men IOGT-NTO är kritiska.

– Alkohollagstiftningen är en skyddslag. Systembolagets service ska ställas mot skadeeffekter och negativ utveckling. I första hand bör man ta hänsyn till det alkoholpolitiska, i andra hand servicen. Dessutom är Systembolaget populärt hos svenska folket. Sju av tio vill ha kvar det som det ser ut i dag, säger Kjell-Ove Oscarsson som är vice förbundsordförande för IOGT-NTO.

I mitten på juli föreslog folkpartisten Carl B Hamilton, som också sitter i Systembolagets styrelse, i en debattartikel på DN Debatt att Systembolaget borde erbjuda internetbeställning och hemleverans av hela sitt utbud.

Enligt honom hotas monopolet redan idag av att det går att få tag på alkohol från en rad andra försäljningskanaler.

– Det pågår en förändring i omvärlden som jag tror att många inte har förstått. Systembolaget har ett lagligt monopol som hela tiden utmanas dels av spritsmuggling men också av laglig privatimport. Det går redan nu att beställa vin från ett lager i Köpenhamn, Hamburg eller vart som helst, som levereras hemma vid dörren. Då är det bättre att Systembolaget ägnar sig åt hemkörning eftersom de har en striktare kontroll, säger han.

Enligt förslaget ska den som beställer och tar emot alkoholen vara över 20 år, legitimation ska visas vid leverans. Beställningen ska levereras inom cirka två till fyra dagar beroende på var i landet man bor. Kunden får stå för de extrakostnader det innebär att få alkoholen levererad.

– Systembolaget måste hänga med i utvecklingen. Att ha en perfekt service är avgörande för att monopolet ska ha kvar sin legitimitet hos svenska folket.

Carl B Hamilton ser också hemkörningen som en lösning på gårdsförsäljningsfrågan.

– Då kan besökarna vid en tillverkare beställa sina varor från Systembolaget på en dator direkt vid gården och få de hemlevererade några dagar senare.

Enligt förslaget ska Systembolaget själva få bestämma vilka öppettider som ska gälla. Idag beslutar riksdagen om tiderna.

– Det betyder inte att alla butiker ska ha öppet längre. Det är en anpassning så att man ska kunna göra hemleveranser senare än klockan 20 på kvällen.

Carl B Hamiltons förslag möttes av positiva reaktioner från samtliga partier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det visar en rundringning som Svenska Dagbladet har gjort.

Förslaget ska diskuteras när Systembolagets styrelse har sitt första möte i höst.

Tror du att det här kommer att bli verklighet?

– Ja det tror jag, säger Carl B Hamilton.

Joanna Wågström

Mer från Accent