Alkoholpolitik

IOGT-NTO kritiserar regeringens nya folkhälsopolitik

Enligt IOGT-NTO vänder regeringen på begreppet folkhälsa och flyttar fokus från effektiva åtgärder, som WHO och andra förordar, till förmån för en politik där information till enskilda individer blir kärnan.

Ett led i den nya folkhälsopolitiken är utredningen ”En mer samlad myndighetsstruktur inom folkhälsoområdet” där IOGT-NTO lämnat ett remissvar som uttrycker oro över den nya utvecklingen.

− Historiskt sett har den svenska folkhälsopolitiken varit en av de bästa internationellt sett och den har bland annat inspirerat WHO:s globala strategi för att minska alkoholskadorna i världen. Att Sverige nu allt mer går ifrån en framgångsrik modell och närmar sig en politik som vi vet är mer effektlös är obegripligt, säger Anna Carlstedt, förbundsordförande för IOGT-NTO.

IOGT-NTO ifrågasätter hur en sammanslagning av Statens folkhälsoinstitut och Smittskyddsinstitutet skulle stärka arbetet med att förebygga icke smittsamma sjukdomar.

Bättre att samordna alkoholtillsyn

Däremot efterlyser IOGT-NTO en samordning av tillsynen på alkoholområdet som idag är spridd på flera olika myndigheter när ett samlat ansvar vore mer effektivt.

− En effektiv tillsyn på alkoholområdet är avgörande för en bra folkhälsopolitik, men idag är den utspridd på flera myndigheter där exempelvis marknadsföring utreds av Konsumentverket medan Folkhälsoinstitutet har det nationella ansvaret för serveringstillsynen. Är det något man borde samla på en myndighet så är det just tillsynen på alkoholområdet, säger Anna Carlstedt.

 Oro för industrins inflytande

Utgångspunkten för IOGT-NTO:s remissvar och oron för folkhälsopolitiken utvecklas i en artikel av Per Leimar, politisk sakkunnig på IOGT-NTO, i NADs tidskrift.

Per Leimar varnar för att regeringen öppnar för möjligheten att släppa in industrin i folkhälsopolitiken efter engelsk modell. Regeringen vill upprätta ett forum, där bland annat näringslivet och civilsamhället ska ingå. Rådets uppgifter ska vara att svara för ”kunskapsstyrningen”, och bidra till att sprida information bland annat till skolor och hälsosektorn. Forumet ska också bidra med underlag till regeringen om utvecklandet av insatser och strategier på folkhälsoområdet samt utforma överenskommelser om åtgärder mellan stat, kommun, näringsliv och civilsamhälle.

I England har samarbetet inte fungerat då sex hälsoorganisationer vägrat att delta med hänvisning till att åtgärderna var verkningslösa och att alkoholindustrin fick för stort inflytande.  Den svenska regeringen nämner inte tobaks- eller alkoholindustrin, utan bara näringslivet, men enligt Per Leimar öppnar skrivningarna för möjligheten.

Mer från Accent